Европа затяга осезаемо мерките срещу коронавируса

Франция обхвана вчера с вечерен час две трети от населението си, а белгийският външен министър беше настанена в интензивно отделение с COVID-19, докато втората вълна на коронавируса бушува в Европа, предаде Ройтерс.

Обявеният миналата седмица от френския премиер Жан Кастекс вечерен час за Париж и още осем града, ще се разшири в още 38 департамента, обхващайки 46 милиона от 67-милионното население. Хората са задължени да не напускат домовете си между 21 часа и 6 часа. Малко след като Кастекс обяви тези мерки, френските здравни власти съобщиха за рекордните 41 622 потвърдени случаи, с които общият им брой достигна 999 043.

По данни на Ройтерс в сряда е регистриран най-големият ръст на нови случаи в рамките на денонощие в световен мащаб – 422 835.

В Испания, която миналата седмица стана първата европейска държава, преминала прага от един милион случаи, здравният министър Салвадор Ия предупреди, че сега епидемията е „извън контрол“ в много региони.

Германия, която за пръв път регистрира над 10 000 случаи за ден, издаде предупреждения да не се пътува в Швейцария, Ирландия, Полша, по-голямата част от Австрия и италиански региони, включващи Рим.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 милиона души на Стария континент са се заразили с COVID-19, а повече от 204 000 са починали. За сравнение – случаите в САЩ са 8,3 милиона, а в Индия – 7,7 милиона.

Белгийският външен министър Софи Уилмес вчера беше приведена в интензивно отделение, ден след като германският здравен министър Йенс Шпан даде положителна проба.

Активизирането на пандемията през последните седмици е в контраст с няколко държави в Азия – от Китай до Южна Корея, както и Нова Зеландия, където драконовските мерки и строгото проследяване на контактните лица помогнаха за овладяване на болестта.