Volkswagen спира да продава стандартни коли в Норвегия

Още в следващата година германският производител Volkswagen ще увеличи дяла на електрифицираните си автомобили на пазара в Норвегия до 90%, а през 2023 година ще прекрати предлагането на модели с двигател с вътрешно горене на пазара в скандинавската държава.

Тези намерения бяха оповестени от местния представител на марката, който очевидно има сериозни амбиции по пътя към електрификацията. По информация на агенция Reuters, през септември Volkswagen е успял да продаде в Норвегия рекордно количество електромобили – 61,5% от общия брой.

Както е известно, плановете на властите в страната са Норвегия да стане първата държава в света, която смята напълно да се откаже от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това трябва да стане през 2025 година, като за тази цел местните власти правят много. Колите на батерии, например, са освободени от данъците, които плащат собствениците на модели с бензинови и дизелови мотори.

Volkswagen ID.3 вече успя да задмине Tesla Model 3 и Polestar 2 по продажби, въпреки че дебютира в Норвегия само преди месец. Предстои и премиера на кросоувъра ID.4, който ще засили представянето на марката в страната.