Uber спечели съдебната битка за Лондон

Юбър (Uber) спечели съдебната битка за възстановяване на лиценза си за експлоатация в Лондон, отнет от градския транспортен регулатор заради опасения, свързани с безопасността. Днес съдия реши, че компанията за споделени превози е „годен и подобаващ“ оператор, въпреки „историческите провали“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Асоциацията на шофьорите на черните лондонски таксита, цитирана от Ройтерс, определи съдебното решение като „катастрофа“ за британската столица.

„Юбър непрекъснато показва, че просто не може да му се вярва, че поставя безопасността на лондончани, неговите шофьори и други участници в движението над печалбата“, коментират от сдружението на лицензираните таксиметрови шофьори.

На Юбър бе позволено да продължи дейността си, докато вървеше обжалването.

През декември миналата година Юбър подаде жалба срещу британската държавна компания Транспорт фор Лондон (Transport for London – TfL), която отказа да поднови лиценза на таксиметровата услуга в Лондон. Като причина бяха посочени редица „нарушения на Юбър, които застрашиха безопасността и живота на пътниците“.

Едно от основните оплаквания бе, че системата на Юбър позволява на недобросъвестни шофьори да променят личните си данни, така че хора, които нямат застраховка и не са преминали необходимите проверки, отиват на работа вместо тях. Транспорт фор Лондон е отчела най-малко 14 000 такива случая, но Юбър твърди, че проблемът отдавна е решен.

Лондон е най-големият пазар на Юбър в Европа. Над 3,5 милиона лондончани ползват услугата, за която в британската столица работят 45 000 души.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share