Subaru потвърди електрически SUV за Европа

Subaru обяви, че първият електрически модел на марката ще бъде представен в Европа през първата половина на 2021 година. Електромобилът ще е средноразмерен SUV, с габарити подобни на актуалния Forester, като ще е конструиран на обща платформа с Toyota.

За съвместната работа на двете японски марки по отношение на 4х4 и електрически технологии се знае още от 2019 година. Тогава Toyota направи допълнителни инвестиции в Subaru, като обяви, че ще увеличи дела си от 16,83% на поне 20% в производителя на машини с боксер двигатели.

Все още няма информация за новия електрически SUV на Subaru. Много е вероятно той да споделя гените на бъдещия Toyota BZ, както и голяма част от дизайна му. Ще припомним, че планираният електромобил на Toyota ще е с размерите на RAV4, но ще предлага повече пространство в салона. И ще бъде един от цяло семейство електромобили, които ще се предлагат по цял свят.

Възможно е и други модели на Subaru да са общи електромобили с Toyota. От компанията заявяват, че са впрегнали усилия да намалят емисиите си и да покрият строгите европейски изисквания. Предлагането на изцяло електрически модели ще е втора стъпка за марката, след лансирането на хибридните версии на Impreza, XV и Forester.

В САЩ Subaru предлагат плъгин хибридна версия на модела XV, който отвъд Оекана е с името Crosstrek. Машината за американския пазар също е с технологии от Toyota, но дали и в Европа ще се предлагат подобни зареждаеми хибриди или японците директно ще прескочат към електромобилите, все още не е ясно.

Любопитно е какво ще е положението с друг партньор на Toyota – Suzuki. Двете компании вече размениха готови модели, които се предлагат ребрандирани на различни пазари. Така, в Европа на пазара излиза плъгин хибридния SUV Suzuki Across, който по същество е Toyota RAV4 PHEV. Дали ще видим и електромобили на Suzuki, които са разработка на Toyota, явно е въпрос на договорки. И пари…

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share