Renault се отказва от 5 модела за 2 години

Renault се отказва от 5 модела за 2 години

Renault ще се откаже от производството на цели 5 модела наведнъж. До края на следващата година ще бъде пенсионирани Scénic, Grand Scénic, Talisman и Espace, като тяхното място ще заеме новият Mégane E-Tech Electric. А през 2023 година в историята ще отиде и Koleos, който няма да получи наследник.

Промените в гамата на френския производител се дължат именно на излизането на пазара на първия електрически кросоувър на марката Renault Mégane E-Tech Electric. Компанията изразходва много ресурси за неговата разработка, като появата му на пазара е планирана за март 2022 година.

Дотогава Renault трябва да подготви почвата за успешен старт на печалбите, като една от крачките в тази посока е съкращенията в моделната гама, които ще помогнат за намаляване на вредните емисии СО2. Първи от конвейера ще слезе компактният ван Scenic (на снимката горе), като това ще стане до края на тази година.

През март ще спре производството на двата представителя на Renault в сегемнт D – седана Talisman и комбито Talisman Sport Tourer, а лятото на 2022 година ще бъде последното за Espace. В края на следващата година ще завърши жизнения си цикъл Grand Scenic, а през лятото на 2023 година той ще бъде последван от Koleos (на снимката).

Последният е най-големият кросоувър в гамата на Renault, като наскоро второто му поколение получи фейслифт. Подобен модел обаче не се вписва в стратегията на френския производител и затова той няма да получи наследник.