McLaren показа първия си масов сериен хибрид

През 2012 г. McLaren пусна фантастичната хиперкола P1, която беше първият електрифициран модел в историята на компанията. Тя развиваше мощност от 916 к.с., като ускоряваше от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди. Цената от над милион долара обаче превърна този хибрид в колекционерска рядкост, тъй като тиражът му беше ограничен.

Сега компанията прави хибридната технология много по-достъпна с новия си модел Artura. Той се задвижва от 3,0-литров V6 с две турбини, развиващ 585 к.с. и 584 Нм. Вграденият в трансмисията електрически двигател осигурява допълнителни 95 к.с. и 225 Нм, като така съвкупната мощност достига 680 к.с. и 809 Нм. Резултатът от това е ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди и максимална скорост от 329 км/ч.

Скоростната кутия е с 8 степени, като електромоторът в нея се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 7,4 кВт/ч. Само на електричество хибридът изминава 31 км, като батериите му могат да се зареждат от стандартна мрежа. При използване на специално оборудване със стандарта EVSE пълненето на акумулатора до 80% отнема 2,5 часа.

Суперколата Artura е първият McLaren, изграден върху новата платформа MCLA (McLaren Carbon Lightweight Architecture). Голяма част от компонентите са от въглеродни нишки и алуминий, като благодарение на това е постигнато тегло от 1,5 тона. Хибридната система тежи 130 кг., батерията – 88 кг., а бензиновият V6 – 160 кг.

Използването на платформата MCLA позволява вграждането на технологии като адаптивен круиз-контрол, предупреждение за напускане на лентата, асистент за дълги светлини, разпознаване на знаците, актуализации на софтуера „по въздуха“ и др. Мултимедията също е нова – наречена MIS II и се отличава със сензорен екран с висока разделителна способност с поддръжка на протоколи Apple CarPlay и Android Auto, както и с вградена телеметрия за следене на данните.

Цената на McLaren Artura вече е известна – в САЩ хибридната суперкола е оценена на минимум 225 000 долара. Тя обаче може да се увеличи значително, ако купувачът избере различни опции или едно от трите допълнителни нива на оборудване: Performance, TechLux или Vision.

Previous post Страхът от странични ефекти спира учителите да се ваксинират
Next post Свойствата на този полезен продукт смайват всички