Hyundai разработи най-тънкия екран в света

Новата 2024 година наближава, а с нея и първото голямо изложение за електроника в света – CES в Лас Вегас. Именно там автомобилните производители ще представят някои от новите си технологии, като един от тях – Hyundai, обяви, че ще покаже новата си разработка – първия в света QL екран.

Технологията е дело на Hyundai Mobis – подразделението на южнокорейския конгломерат, което отговаря за разработването на нови системи и оборудване. Инженерите на компанията определят QL като „Върхът на качеството на дисплея“, като с нето компанията прави крачка напред към създаване на екран от ново поколение. Той ще дебютира при напълно нов модел на Hyundai през 2025 г.

Новият QL екран използва усъвършенствана технология Quantum Dot и Local Dimming, за да предостави по-реалистични цветове, като същевременно увеличава контраста между светлите и тъмните цветове за по-точно качество на картината.

Корейската компания обясни, че цветната технология с квантови точки може да загуби ефективност и стабилност при високи температури, но комбинирането на технологията с OLED диоди й позволява да подчертава или потъмнява локалните области, като същевременно ги минимизира.

За момента не е известен моделът, с който ще бъде оборудван с новите екрани. Това определено ще бъде един от следващите електромобили на Hyundai. Основен кандидат за него е луксозният електрически кросоувър Ioniq 7, който в момента е в процес на разработка. Екранът ще бъде с диагонал 27 инча, а дебелината му ще е едва 14,5 мм, което го прави рекордьор по този показател.