Ferrari Daytona: Класически дизайн, най-мощният V12 и най-аеродинамичното купе

Ferrari Daytona: Класически дизайн, най-мощният V12 и най-аеродинамичното купе

Ferrari представи последния трети модел от серията Icona, представяща класическия дизайн на марката в модерната ера. Daytona SP3 е последното попълнение в тази колекция, след като през годините видяхме Monza SP1 и SP2.

Daytona SP3 черпи вдъхновението си от класиките 330 P3/P4, 350 Can-Am, 512S и други от състезателните модели на марката от това време. Ясен пример за това са хоризонталните отвори, които освен дизайнерска роля, играят и функционална такава.

Това е най-аеродинамичният модел правен някога от Ferrari, като в допълнение, това е постигнато без никакви допълнителни активни аеро елементи. В комбинация с бензиновия V12 двигател от Ferrari 812 Competizione, ускорението от 0 до 100км/ч отнема точно 2.86 секунди, докато 200км/ч се появяват на километража за 7.4 секунди.

Италианските инженери са намалили теглото на двигателя и са повишили мощността му до 828 конски сили и максимален въртящ момент от 697 нютон метра. Най-мощният двигател който от марката някога са правили е комбиниран с автоматична трансмисия със седем предавки.

В голямата си част купето е направено от карбон и кевлар, а от Pirelli са разработили специални гуми за модела. От Ferrari не споменават в каква серия ще се произведе Daytona, нито пък цената му, но най-вероятно повечето от автомобилите вече са продадени.