Eризипел – червен вятър: Лечение с природни средства

Eризипел – червен вятър: Лечение с природни средства

Външно заболяването еризипел се проявява с възпаление на кожата под формата на червено петно, което прогресира. Известно е още и като „червен вятър“.

В структурата на инфекциозната патология това заболяване се нарежда на 4-то място след острите респираторни, чревни инфекции и вирусния хепатит. Най-често еризипелът засяга възрастните хора, предимно жени, както и мъже на възраст от 20 до 30 години, чиято професионална дейност е свързана с честа микротравматизация, замърсяване на кожата и резки промени в температурата. Това са шофьори, строители, военни и др.

Еризипел: причини, признаци и лечение на заболяването

Еризипелното възпаление обикновено се проявява по краката и ръцете, по-рядко по лицето, още по-рядко по тялото, в перинеума и по гениталиите. Като се има предвид, че местата на възпаление на кожата – червени петна – се появяват на откритите части на тялото, то също така причинява и психологически дискомфорт.

Защо се появява еризипел?

Причинителят на заболяването – хемолитичен стрептокок – се предава чрез замърсено бельо, дрехи, ръце и по въздушно-капков път. Много често еризипелът се появява на фона на други заболявания: гъбички на краката, диабет, алкохолизъм, затлъстяване, разширени вени, лимфостаза, огнища на хронична стрептококова инфекция (тонзилит, отит на средното ухо, синузит, кариес, пародонтит, трофични язви), както и хронични заболявания, които намаляват общия имунитет (по-често в напреднала възраст), претоварване, хипотермия. Болестта протича с проявления на алергия, пише Lekuva.net.

Признаци на заболяването

Еризипелът започва с неразположение, главоболие, гадене, безсъние, понякога повръщане. Върху определена част на тялото има зачервяване на кожата, което може да мигрира. Възпалението по кожата се увеличава в рамките на няколко дни, задържа се на определено ниво за известно време и често изчезва след 7-10 дни. През този период температурата се повишава, съответно и пулсът се ускорява.

Лечение на червен вятър с билки

Предлагаме ви билковите рецепти на Иван Сергеевич Чекман за лечение на еризипел.

Професор Чекман е фармаколог, доктор на медицинските науки (1973 г.), професор (1976 г.), член-кореспондент на Националната академия на науките (1991) и Академията на медицинските науки (1993). Професор в катедрата по фармакология на Киевския медицински университет на Украинската академия по традиционна медицина (UANM, 2016 г.). Ученик и последовател на акад. А. И. Черкес.

Билковите рецепти на професор Чекман

• Настойка от малинов цвят: 2 супени лъжици малинов цвят се заливат с 500 мл вряща вода. Оставя се да заври, престоява за 2 часа, прецежда се настойката и се взима по 1 супена лъжица 8 пъти на ден.

• Инфузия от билката теснолистна върбовка: 30 грама от върбовката (цвят и листа) се заливат с 500 мл вряла вода. Оставя се за 1 час, прецежда се и се вземат по 2 супени лъжици 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

• Тинктура от корен на шлемник: натрошеният корен се залива със 70% разтвор на етилов алкохол в съотношение 1:5. Оставя се за 14 дни, разбърква се всеки ден, прецежда се. Приемат се по 30 капки 4 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

• За стимулиране функцията на имунната система е препоръчително да се проведе курс на лечение с ехинацея : 1 таблетка 3 пъти на ден.

Компреси и лосиони за лечение на червен вятър

• Навлажнете засегнатите места с тинктура от планинска арника или ги намажете с алкохолен разтвор на йод и поръсете с прах от женско биле.

• Инфузия от кичуреста камбанка: 2 ч.л. от билката се заливат с 200 мл. вряла вода. Кипва се, оставя се за 2 часа и се нанася топъл компрес върху засегнатите области, като периодично се сменя тъканта с пресен разтвор. Прави се поне 8 пъти на ден.

• Тинктура от невен: залива се предварително изсушения цвят от невен със 70% спирт в съотношение 1:10. Оставете да се настоява в продължение на 7 дни, като разклащате 2 пъти на ден. След това се разрежда с топла преварена вода в съотношение 1: 5 и се прилага върху засегнатите области.

• Конопено семе се смила на прах, смесва се с вряла вода в съотношение 2:1, добавя се прясна кора от черен бъз, нанася се топло върху кожата на засегнатите места. Изсъхналата превръзка се сменя с нова. Третирайте, докато възпалението изчезне.

Появява ли се отново?

Еризипелът често рецидивира на едно и също място и има същия ход. За да се предотврати рецидив, е необходимо своевременно лечение на хроничните огнища на инфекция: кожни заболявания с микробен произход, хроничен тонзилит, синузит, фронтален синузит, кариес.

Защо е опасно заболяването еризипел?

Стане ли хронично, появи ли се повече от веднъж, заболяването еризипел уврежда лимфната система и лимфният поток се влошава. Поради това има постоянен оток на заразения крайник или неговата крайна степен – елефантиаза. Засегнатият крак значително се увеличава по размер.

Как да се предпазите от еризипел?

Въпреки факта, че причината за заболяването е известна, няма гарантирани методи за превенция. Препоръчва се кожата да се пази от увреждане и да се лекуват гъбичките на краката навреме, за да не се улеснява проникването на стрептококи в кръвта. Важно е и закаляването на организма. Трябва да се избягва хипотермия.

Лечението на еризипел изисква търпение и увереност, че болестта може да бъде преодоляна. Това се потвърждава от клиничния опит на професор Чекман, който твърди, че поне един от горните методи на лечение ще помогне за постигане на успех.