Dacia се фокусира върху реалните нужди на хората

Dacia се фокусира върху реалните нужди на хората

Вече повече от 15 години румънската марка Dacia, част от Renault Group, отговоря на нуждите на хората от мобилност и свобода, като предлага на водачите необходимите автомобили на справедлива цена. Преди броени дни Dacia разкри едновременно третото поколение на бъдещите си бестселъри Sandero, Sandero Stepway и Logan. Изцяло новите емблематични модели се фокусират върху реалните нужди на хората на най-добра цена, предефинирайки съвременния най-достъпен чисто нов автомобил.

Марката Dacia за пореден път насърчава разумното потребление на автомобилите и сега повече от всякога отговаря на реалните очаквания на клиентите, като предлага просторни, надеждни и здрави коли на най-достъпната цена на пазара. Изцяло новото поколение на трите модела се характеризира с модерен съвременен дизайн, нова платформа и ново интелигентно и оригинално оборудване, изцяло в духа на марката Dacia, пише „Монитор“.

И трите модела дебютират с изцяло нов двигател на бензин и пропан-бутан Eco-G за по-добра ефективност и намален разход на гориво. Новите модели се предлагат и с последно поколение на бензиновите турбомотори. За първи път новите Sandero, Sandero Stepway и Logan се предлагат с изцяло нова 6-степенна механична скоростна кутия и ново поколение на CVT безстепенна автоматична трансмисия.

Dacia Sandero е най-продаваният автомобил в Европа на пазара на частни клиенти от 2017 г. и най-продаваният модел на марката с почти 2,1 милиона автомобила, което представлява 32% от продажбите от 2004 г. насам. По-приключенската версия – Dacia Sandero Stepway е емблематичен и много популярен модел, който представлява 65% от всички продажби на Sandero, с повече от 1,3 милиона доставени автомобила.

Новата Dacia Sandero Stepway веднага се разпознава отпред с уникалната си оребрена и по-заоблена предница. Моделът взема дизайнерски елементи от кросоувърите с повишен пътен просвет, масивни надлъжни греди на покрива, предпазни панели на арките на колелата и подсилена долна част на вратите със специфична текстура. В предните и задните светлини на модела изпъква новият Y-образен LED светлинен елемент.

Под предната решетка има хромирано лого Stepway, а предната и задната броня имат метални елементи в цвета на купето, предназначени да предпазят оригиналния цвят от драскотини. Новите адаптивни надлъжни греди на покрива на Sandero Stepway са проектирани да бъдат трансформирани в напречни. С помощта на ключ в жабката, те могат лесно да бъдат демонтирани само за няколко секунди и да се превърнат в стойка на покрива с товароносимост от 80 кг. С увеличения си пътен просвет от 174 мм, новото Sandero Stepway е функционалният авантюрист в гамата на Dacia. Моделът е качен на 16-инчови джанти за по-изявена визия на кросоувър.

В интериора тапицерията носи логото Stepway, а панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил. Интериорът е значително подобрен, като има по-високо качество на дисплея, материалите, тапицерията, изработката, повече ергономичност и добавяне на нови функции. Новото Sandero Stepway продължава да предлага най-доброто пространство и стойност на пазара.

Новите предни седалки осигуряват висок комфорт, включително регулируеми по височина подглавници. Водачите могат да регулират височината на своята седалка с до 35 мм, височината и дълбочината на волана и да изберат като опция индивидуален или централен подлакътник, за да намерят най-добрата позиция за шофиране. Скоростният лост вече е по-къс. Изцяло електрическото сервоусилване на волана предлага по-комфортно шофиране, особено при трудни маневри и паркиране.

За първи път при новата Dacia Sandero Stepway ще се предлага електрически стъклен панорамен покрив. Новите модели се предлагат с избор от три различни мултимедийни системи Media Control, Media Display и Media NAV.

Sandero смайва със стилен дизайн и щедро вътрешно пространство

Новата Dacia Sandero се отличава с уникален, модерен, солиден и изцяло нов външен дизайн. Dacia повтаря своята формула за успех, като запазва същите общи размери – компактни отвън и с още повече пространство отвътре за по-голяма функционалност. Със своите мускулести рамене и подчертани арки на колелата, новата Dacia Sandero излъчва силен характер и здравина.

Линиите на силуета са по-плавни, с по-наклонено предно стъкло, по-нисък покрив с 10 мм и плавно спускаща се линия на покрива с антена в края. Пътният просвет остава непроменен – 133 мм в натоварено състояние, но новата Dacia Sandero изглежда снижена и по-здраво стъпила на пътя с по-широки следи и с изравнени с каросерията колела.

Предните и задните светлини разкриват новия Y-образен светлинен подпис на Dacia, който придава на новото Sandero силна идентичност. Хоризонтална линия свързва двете LED светлини отпред и отзад, и се простира в съответните им LED линии, създавайки по-силно визуално присъствие на автомобила.

Светодиодните фарове вече са включени в стандартното оборудване при всички нива и увеличават видимостта през нощта с по-дълъг и по-широк лъч. Под арките на колелата са поставени 15- или 16-инчови колела. Дръжките на вратите са с по-ергономичната форма. Новата форма на вратите и страничните огледала подобрява аеродинамиката на автомобила, като същевременно намалява външния шум от вятъра за пътниците.

В изцяло новия интериор на Dacia Sandero арматурното табло съдържа вложка с покритие от текстил, докато вентилационните отвори се отличават с нова форма. Изцяло новото табло е още по-ергономично и разполага с нови материали върху вратите и тапицерията. Позицията на шофиране е по-ергономична, благодарение на новата седалка с множество настройки по дължина и височина, както и на волана за по-голям комфорт.

Багажникът на Dacia Sandero е с обем от 328 литра и разполага с равен под с регулируема височина с две позиции. Капацитетът на съхранение на предмети в купето може да достигне 21 литра с място за прибиране на дребни вещи под централния подлакътник във всички врати и на гърба на предните седалки.

Logan привлича с по-динамичен дизайн и багажник с обем от 528 литра

Новата Dacia Logan е емблематичен модел, тъй като това е утвърденият семеен седан на марката, който промени автомобилния пазар през 2005 година. Тогава Dacia Logan направи новите автомобили достъпни за повече хора с най-ниската цена на пазара. Сега, 15 години по-късно и все още в съответствие с първоначалните си ценности, най-новото поколение на Logan изпъква с по-динамичен дизайн, осигурява още повече комфорт за пътниците и предлага увеличено багажно пространство.

Третото поколение на Dacia Logan впечатлява с доста по-елегантна форма, дизайнът е по-динамичен, общата дължина е увеличена с 36 мм, междуосието е по-дълго, а задният надвес е намален. Цялостният дизайн на екстериора има по-динамичен вид, благодарение на по-наклоненото предно стъкло, плавната линия на покрива, понижената с 10 мм височина, поставената отзад антена и по-малките странични прозорци. Предните светлини са с Y-образни светодиодни светлини, колелата са изравнени с каросерията, а дръжките на вратите са по-елегантни и функционални.

Новата Dacia Logan е семеен автомобил, предназначен да се грижи за пътниците на борда. Разстоянието за коленете на пътниците отзад е увеличено с 42 мм, за да стане едно от най-добрите в класа. Дължината може да се регулира до 70 мм, което я прави подходяща за всеки размер на тялото. На гърбовете на новите предни седалки има масички като в самолет, които могат да се сгъват и разгъват, и имат поставка за чаша.

Багажникът на новата Dacia Logan е един от най-големите при седаните в сегмента с капацитет от 528 литра, което е увеличение от 18 литра и с около 200 литра повече в сравнение с новата Dacia Sandero. За по-лесен достъп до багажника товарният праг е понижен с 19 мм. Новата Dacia Logan предлага дистанционно централно заключване и отключване, както и дистанционно отваряне на багажника като стандартна функция при всички нива на оборудване с помощта на бутон на ключа или чрез картата „Свободни ръце“.

Багажникът се затваря ръчно, като е оборудван с нов органайзер, състоящ се от четири подвижни панела, които го разделят на четири отделни зони с различни размери. Този аксесоар осигурява по-лесен достъп до вещите и ги държи прибрани в зона на багажника, удобна при ежедневно шофиране. Новият органайзер може да бъде изваден и така потребителите ще получат пълен достъп до целия капацитет на багажника.

Нов двигател работи на бензин и пропан-бутан за максимална ефективност

Новите Dacia Sandero, Sandero Stepway и Logan са базирани на нова модулна платформа CMF, която съчетава по-голяма устойчивост и твърдост с по-ниска маса. Подобрените икономични двигатели съчетават повишен комфорт при шофиране с по-ниски емисии на CO2. Тези двигатели са в съответствие със стандарта Euro 6d-Full, който ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Базовият двигател за Dacia Sandero е 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия. Новата Dacia Sandero Stepway се предлага с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCе 90, съчетан с 6-степенна механична трансмисия или с автоматична трансмисия CVT.

Новият 1,0-литров 3-цилиндров двигател TCе 100 Eco-G работи с два вида гориво – бензин и пропан-бутан (LPG), и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия.

Новата Dacia Sandero Stepway е оборудвана с нова предна ос с правоъгълни рамене на окачването, които осигуряват ефективно поглъщане на ударите и по-добро кормилно управление. Междуосието е удължено за по-добра стабилност в завоите. Опората на двигателя е подобрена за да се сведат до минимум вибрациите в купето.