COVID-19 спря колетите за чужбина, стигат след празниците заради липса на полети

Пандемията от коронавирус засегна и международните колети в традиционно най-силния им период в годината. Тенденцията е към намаляване на броя пратки, както и към сериозни закъснения на изпратените, разказаха служители на „Български пощи“ ЕАД. Официално от дружеството отчитат само малко намаление на експедираните колети през ноември 2020 г. спрямо ноември година по-рано.

Служители по колетните гишета обаче потвърждават, че изпратените колети са по-малко от обикновено за този сезон. Според тях интересът е много по-малък най-вече за далечните дестинации, до които коледните колети за българските емигранти се пращат през ноември – САЩ, Канада и ЮАР. Част от причините за спада могат да се открият и у изпращачите, които заради икономическата криза са затегнали коланите. Голяма част от тях също така са предпочели да се пазят от вируса и да не се отдават на пазаруване, опаковане и редене на опашка с 2 м дистанция пред колетните гишета.

По-малкото колети се дължат и на несигурната обстановка с международните пратки на фона на това, че заради пандемията много държави ограничиха трансграничната логистика. „Непрекъснато се мени „затворено“-“отворено“. Току дойде съобщение, че някоя страна започва да приема колети и ден-два по-късно отново затварят. Ситуацията е динамична и това влияе на изпращачите. Като ги върнем един път, те не следят положението занапред и просто се отказват да изпращат“, обясни служител на колетно гише.

Има и много страни, за които колетите са напълно спрени. Три от тях са традиционни дестинации от България и през тази година на служителите на пощите често се налага да разочароват изпращачите с откази – Русия, Австралия и Сингапур. Положението все пак е по-добре от месеците април, май и юни, когато заради спрените полети пощите са отказвали международни препоръчани пратки от всякакъв вид заради невъзможността те да бъдат доставени навреме.

Другият проблем с колетите са забавянията, тъй като заради ограничения и намален заради пандемията персонал обработката на пратките в повечето страни отнема повече време от обикновено. Колетите са застрашени от сериозни закъснения заради намаления брой самолети, което води до стеснени възможности за превоз. Напълно възможно било много от подаръците да пристигнат след празниците.

Всички тези обстоятелства водят до невъзможност за изпълнение на параметрите на услугите и стандартите за качество, обявиха от „Български пощи“. В логистичните звена на пощите служителите работят буквално денонощно, за да открият трасета за пратките в условия на непрекъснато отменящи се полети. В търсенето на алтернативи дори се стигало дотам пратки за далечни дестинации в Европа (като Ирландия, Великобритания, Португалия, Испания), за които традиционно се търси въздушна доставка, да бъдат експедирани по сухоземни трасета. За получателите в тези случаи принципът бил „по-добре късно, отколкото никога“.

В същото време през ноември се наблюдава увеличение на броя на входящите пратки, съобщиха от „Български пощи“. Увеличението идва основно по линия на малки пратки от Китай, основно купувани от гиганта в онлайн продажбите Aliexpress. Каква ще бъде тенденцията през декември е рано да се предвижда, но това традиционно е месецът на пратките до по-близки дестинации. Очакванията са тези пратки също да са по-малко на фона на това, че много наши сънародници, които в миналото са били получатели в чужбина, се завърнаха в родината заради икономическата криза в резултат на пандемията.

През тази година няма промяна в дестинациите на изходящите пратки. Най-много както и в предишни години са колетите за САЩ и Канада – всеки втори колет е за тези две страни. Веднага след това се нареждат Германия, Англия и Испания с равна натовареност. Следват останалите държави от ЕС и Турция.

Лютеница и луканка са задължителните артикули в колета от България до нашенци в чужбина. За това свидетелстват пощенски служители, които по закон са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка. Понякога луканката е заменена от сходните бабек, дядо или сушеница. Всичките задължително са фабрично етикетирани и във вакуумна опаковка, тъй като пощите не приемат домашно производство. Често присъства тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени чушки и дори и сушени български плодове, както и консерви с родни домати. Локум, лимонови резенки, вафли „Боровец“ или „Морени“ също се пращат не защото ги няма в чужбина, а защото напомнят на сънародниците ни за България.

Образователната линия е силно застъпена в колета за чужбина. „Които имат внучета, изпращат много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина“, разказват за „Телеграф“ на колетно гише. Модерни напоследък за емиграцията ни са и произведенията с етнонишка като носии, китеници, черги, тъкани. Дори и родопски чанове често подрънквали в колетите. Всякаква козметика с розово масло и родна лавандула – от кремове през парфюми, също изпълва кашоните.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share