COVID-19 сграбчил петима лекари от Спешна помощ в София за ден

COVID-19 сграбчил петима лекари от Спешна помощ в София за ден

Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи пред БНР говорителят на Центъра за спешна помощ Катя Сунгарска.

По думите й, всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. По стандарт, за населението на София се изискват минимум 80 екипа.

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютно организация. Идват и помагат на работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия. Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID симптоми, което подлага на риск екипите. Много често гражданите не ни казват истината – съзнателно или не“, допълни Сунгарска.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID-19 в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница. Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип – от 9 часа успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, каза още говорителят на Спешна помощ в София.

Катя Сунгарска подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям. „Молим хората да имат търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме“, завърши тя.