COVID отделенията в 8 града са запълнени

603 са новите случаи на COVID-19 в България за изминалите 24 часа. Най-много са от София, Пловдив и Бургас.

В няколко града на страната отделенията за пациенти с коронавирус са запълнени или пред запълване, но има готовност да се разкрият още легла за болни.

Проверка на Би Ти Ви показва, че запълнени или пред запълване са отделенията в болници в Бургас, Шумен, Габрово, Ямбол, Хасково, Благоевград, Гоце Делчев и Враца, но се работи активно по разкриването на допълнителни легла.

В болница са вече 1484 души. Още 10 души са починали – сред тях мъж на 42 г., за когото няма данни да е имал придружаващи заболявания. 37 са новоизлекуваните.

Все още не се обмисля въвеждането на нови мерки на национално ниво, но местните щабове могат да въвеждат такива. Например община Благоевград, която попада в най-рисковата червена зона, от днес забранява сватби, кръщенета и друг тип тържества, на които се събират много хора.

Перник, който попада в жълтата зона, празнува. Понеделник е празникът на града, а тържествата започнаха още от тази седмица. Пандемията не притеснява нито търговците, нито посетителите. Хора се редят и пред скарата на открито, и пред сергиите.

Кулминацията е днес. Тържества ще има през целия ден – част от тях на закрито.

Вечерта е планиран и концерт на популярни изпълнители.

„Перник е в златната среда на заразените. Стриктно спазваме всички заповедите на министъра, имаме връчено изрично предписание на РЗИ за проявите, съпътстващи празника“, каза зам.-кметът на общината Стефан Кръстев.

РЗИ призова хората да бъдат внимателни и обяви, че ще има засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

На другия полюс – в червената зона, където е Банско, вече се усеща ефектът от препоръката да не се пътува там.