COVID мерки: Къде са въведени ограничения за българи при пътуванията

Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия (която не е в ЕС, но е част от Шенген), са въвели временно ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка. Това сочат официални данни на Европейската комисия. В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини, показват данните.

Ако не бъдат удължени, повечето от тези мерки ще бъдат в сила до края на февруари, с изключение на Дания, където ограниченията се предвижда да продължат поне до 11 май. До началото на май се предвижда да действат мерките, наложени по границите в ЕС на основания, различни от пандемията.

Представители на ЕК днес уточниха, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве. Те отбелязаха, че комисията разполага с възможност да предприеме наказателни процедури в случай на нарушение на европейското законодателство, но едва ли в случая това би бил най-полезният ход. По техните думи има съмнения в необходимостта от някои ограничения, въведени от Финландия и Унгария, предава БТА.

Източниците от комисията поясниха, че засега граничните проверки в ЕС не пречат на снабдяването с ваксини. Те уточниха, че днес до държавите от ЕС ще бъде изпратено писмо с призив да прилагат препоръките на комисията, с които сами са се съгласили през януари.

Картата на Европа показва, че навсякъде заразата се разпространява в тревожни мащаби, затова е необходимо да запазим търпение до пристигането на ваксините, заявиха представителите на комисията. По техните думи някои от ограниченията по европейските граници не са били отменяни от въвеждането им преди шест години в разгара на миграционната криза. Досега ЕК не е откривала по този повод наказателни процедури, уточниха те.

Според тях може да се очаква следващата седмица белгийските власти да направят нова оценка на въведените ограничения за пътувания през граница по несъществени поводи, независимо от посоката. Според тях това, че страната не разрешава пътувания дори до т. нар. зелени зони, може да се разглежда като опит за пресичане на „износ“ на заразата.

Previous post Проф. Младен Григоров: СЗО от години не работи в полза на здравето на хората
Next post БГ млякото и сиренето само от крави, пасли у нас