Audi показа спортно крос-купе за Европа

Audi показа спортно крос-купе за Европа

Audi представи спорта модификация на новия купеобразен кросоувър Q5 Sportback, чиято стандартна версия дебютира през септември. Моделът е разработен специално за европейския пазар, като е оборудвана с дизелов двигател.

Под капака на Audi SQ5 Sportback е поставен 3,0-литров дизелов V6, който работи с 48-волтов стартер-генератор и литиево-йонна батерия. Това позволява не само намаляване на разхода на гориво, но и осигурява допълнителна тяга при ускорение.

Моторът е получил ковани стоманени буталата, при които се намалява загубата на топлина в сравнение със стандартния аналог, а също така и клапани електромагнитно управление и модернизиран интеркулер.

Двигателят развива 341 к.с. и 700 Нм въртящ момент, като позволява на тежащия 2,1 тона кросоувър да ускори от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

Audi SQ5 Sportback получава също така спортно S-окачване с твърди пружини, а срещу допълнително заплащане се предлагат амортисьори с електронно управление, а също така и адаптивно пневматично окачване. При нето пътният просвет варира в диапазон от 60 мм. При движение по тежък терен то се увеличава с 45 мм, а при бързо каране по равен път машината „слиза“ с 15 мм към асфалта.