9 съвета от д-р Гайдурков за успешна борба с остеопорозата

Според д-р Георги Гайдурков за успешна борба с остеопороза трябва да следваме определени правила, сред които и здравословно хранене. Днес е Световният ден за борба с остеопорозата. Използваме този повод да припомним неговите съвети:

1. Ултразвукова остеодензитометрия

Това е уникален метод за диагностициране на костната плътност, наличие на остепороза и степента на нейното развитие.

2. Дефицитът на витамин D довежда до остеопороза

В последните години се наблюдава масов недостиг на витамин D, особено в градовете.

Витамин D се набавя чрез слънцето, а в градовете населението живее и работи в закрити помещения и по този начин не може да си набави необходимото количество витамин D.

3. Паратхормон

Паратхормонът се отделя от т.нар. паращитовидни жлези и взема участие в контрола при обмяната на калций и на фосфор.

Казано по друг начин, паратхормонът командва калция в кръвта.

Както обясни д-р Гайдурков, костите са калциеви депа и когато калций липсва в кръвта, той започва да смуче калций от костите и го вкарва, там където има липсва, но по този начин костите остават без калций.

4. В борбата с остеопороза трябва да се приемат големи количества зеленолистни зеленчуци

Д-р Гайдурков предложи едно полезно смути от рукула, магданоз, копър, спанак, вода.

Смутито трябва да бъде възможно по-гладко, защото така се усвоява толкова по-добре.

5. Риба

При термчична обработка Омега 3 киселините в рибата се окисляват и стават вредни за организма.

Полезната риба е маринованата риба с лимонов сок и с много подправки.

6. Черупките на яйцата

Черупките на яйцата са богати на калций. Когато готвите с яйца, измивайте ги предварително и събирайте черупките. Когато изсъхнат, те могат да престоят известно време.

Черупките на яйцата се смилат в кафемелачка. Получава се калциев прах.

После този прах се смесва с прясно изцеден лимонов сок.

Правилно е всеки ден да се прави малка доза и да се взема по 1 или 2 ч.л. от тази наистина калциева бомба.

7. Зърнените храни трябва да се варят

Зърнените храни не се пекат, защото при печенето се убиват полезните белтъци и калций в тях.

8. Хималайска сол

Дори и в хималайската сол натрият е около 95 % и затова трябва да внимаваме с нейния прием.

9. Зехтинът не е полезен за костите

Зехтинът е полезен за сърцето, но не е полезен за костите, защото слепва калция, каза д-р Гайдурков.

Но консумацията на маслини е полезна.

Правилно е маслини без костилки да бъдат пасирани. Получава се гъста паста, която може да се яде направо, може да бъде намазана върху пълнозърнест хляб или върху сухар.