800 българи с имоти в Гърция погнати за укрити данъци

Данъчните в България и Гърция погнаха нашенци за укриване на доходи от наеми. „Приходите се облагат в южната ни съседка съгласно Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, сключена между двете държави през 2002 г.“, обясняват от НАП пред „Телеграф“. Нашенците обаче трябва да декларират наемите в годишната си данъчна декларация, за да може те да бъдат изключени от общата данъчна основа в България.

Двете страни постоянно си обменят информация за данъчни цели както автоматично, така и при запитване, обясниха от българската приходна агенция. Отделно част от българите с имоти в Гърция се проверяват и по друга линия. НАП прави ревизии на закупилите или продалите къщи или апартаменти там през 2016 г.

Целта е да се установи дали декларираните им доходи отговарят на имущественото им състояние. И ако в процеса на ревизиите се установят укрити доходи, те да се обложат с 10 процента данък. На мушката са близо 1900 нашенци, а проверките са започнали през октомври миналата година. Възложени са 872 ревизии на лица, при които са установени данни за разминаване между доходи и имущество. В хода на тези производства са излезли наяве допълнителни задължения в размер на 58 000 лева, тоест това е укритият данък, който лицата трябва да платят. 24 души от проверяваните още в хода на ревизията доброволно са коригирали данъчните си декларации и са внесли 17 000 лева допълнителен данък. По неофициална информация нашенците с имоти в Гърция са около 10 000. Нашите сънародници предпочитат да купуват в Северна Гърция и особено в районите на Кавала, Офринио, Неа Перамос и дори Халкидики. Българите са в топ 10 на купувачите и за последните 5 години по оценки на местни брокери са инвестирани между 150 и 180 милиона евро.

Мнозина от тях ги предлагат под наем на други българи в различни платформи, включително в специални групи във Фейсбук. Това обаче крие рискове, защото през последните години гръцките власти непрекъснато въвеждат допълнителни регулации на този пазар поради няколко причини. От една страна, новите собственици на вили и къщи конкурират местните хотелиери, от друга страна, парите от наеми изтичат извън гръцката икономика. Според най-последните правила всички, които отдават под наем имотите си в южната ни съседка, са длъжни да се регистрират на специална платформа: Регистър за краткосрочни наеми, като оттам получават специфичен идентификационен номер, който трябва да бъде публикуван, когато имотът се отдава под наем през AirBNB, Booking или подобни сайтове.

Обявите на нарушителите се блокират и изхвърлят от платформите, а глобите започват от 5000 евро и се удвояват при следващо нарушение. Гръцките власти са подписали споразумения с въпросните сайтове, като те дават обратна информация към властите.

До момента обект на проверка в Гърция са над 17 000 обяви, които подлежат на санкция, както и 73 000 случая на нарушения, когато декларациите се разминават с проверките, а загубите от неплатени данъци са за над 100 милиона евро.

Така на практика българските собственици на имоти по Беломорието са подложени на контрол и от двете страни на границата.