80% от българите: Тази година е отвратителна!

„В разрез с обичайно по-положителните оценки в края на годината, сега 80% смятат, че настоящата година е била лоша, едва 10 на сто я определят като добра за страната. Двоен е скокът спрямо миналата година на хората, които виждат 2020-а като лоша“. Това обясни социологът Евелина Славкова от „Тренд“ пред БНР.

По думите й в контекста на пандемията има сериозен спад на хората, които са се чувствали щастливи през 2020 година. 46% тази година са били щастливи, 44% казват, че през 2020 г. не са били щастливи. Коронавирусът се е отразил върху субективното чувство за щастие, сочат изводите на социолозите от третото издание на традиционното проучване на „Тренд“ в края на годината.

В сравнение с минали години по-малък е и процентът на хората, които очакват по-добра следваща година. 44% не очакват 2021 г. да е по-добра, 32 на сто са позитивно настроените.

„Хората са станали по-предпазливи в битката с коронавируса. На фона на здравните страхове икономическите са по-сериозни“, сочи още проучването на „Тренд“. Увеличил се е делът на хората, останали без спестявания.

„В един момент икономическите последици, икономическият страх започва да измества здравния страх, който се насади през втората вълна“, коментира Славкова. Увеличил се е и делът на хората, които изпитват несигурност и не знаят кога всичко около пандемията ще приключи.

Като позитив на сегашната ситуация запитаните от „Тренд“ открояват това, че са стояли повече време у дома със семействата си.

Точно в момента обществото не мисли за избори, на дневен ред са сметките и оцеляването, обобщи Евелина Славкова.

Previous post Хем нагъл, хем агресивен! Страшна простотия с гъзарски джип на Витоша
Next post Авторите на „Корона, чао“ писаха на Борисов: Сърдечни хора сме, пълни с любов