700 млн. лв. по „de minimis“ ще получат земеделците

На 1 декември започват разплащанията по „de minimis“ за тази година в размер на около 700 милиона лева. Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от Нова телевизия.

Той увери, че фермерските пазари отново ще отварят след забраната да се провеждат за една седмица заради птичия грип. Остава забраната за живи птици и птичи продукти, уточни министърът.

По думите му престои да се направи анализ за преструктуриране на българското земеделие предвид присъствието на украинските селскостопански стоки на европейския пазар. Вътев подчерта, че след 30 ноември ще влязат квотните механизми за внос от Украйна.

Той определи намирането на работна ръка като един от основните проблеми в сектора. Земеделският министър обяви, че се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни.

Според Вътев има и голям проблем с поливните площи заради тежкия разрешителен режим от басейновите дирекции в страната. По думите му първото, което трябва да се направи за разрешаване на проблема е да се облекчи достъпът на земеделците до поливна вода. За 30 години, от 100% поливни площи, в момента в цялата страна те са едва 0,7%, каза още той.

Кирил Вътев увери, ще се работи на междуинституционално ниво и за облекчаване на режима за сдружаване с цел преработка на продукцията на овощарите.

Previous post Джип полетя в дере над Батак, полицаи го изтеглиха
Next post Йордан Терзийски: През 2024 г. общините ще получат 1 млрд. от бюджета