7 причини редовно да ядем краставици

Краставиците са освежаващи, засищащи и невероятно допълнение към всяка една диета. Те са с високо съдържание на полезни хранителни вещества, растителни съединения и антиоксиданти, които могат да помогнат при лечение и дори да предотвратят някои заболявания.

Също така са нискокалорични и съдържат голямо количество вода и разтворими фибри, което ги прави идеални при хидратация и подпомагане на отслабването.

Тази статия ще ви запознае отблизо с едни от най-добрите ползи за здравето от консумирането на краставици:

1. Богати са на хранителни вещества – Краставиците съдържат много важни витамини и минерали.

300 g сурова краставица съдържа:

  • Калории: 45
  • Общо мазнини: 0 g
  • Въглехидрати: 11 g
  • Протеин: 2 g
  • Фибри: 2 g
  • Витамин С: 14% от препоръчителния дневен прием
  • Витамин К: 62% от препоръчителния дневен прием
  • Магнезий: 10% от препоръчителния дневен прием
  • Калий: 13% от препоръчителния дневен прием
  • Манган: 12% от препоръчителния дневен прием

Краставиците са съставени от около 96% вода. Консумирането на краставиците с обелките ще ви осигури максималното количество хранителни вещества, от които се нуждаете.

2. Съдържат антиоксиданти – Антиоксидантите са молекули, които блокират окисляването – химическа реакция, която образува свободни радикали. Плодовете и зеленчуците, включително краставиците, са много богати на полезни антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак, сърдечни, белодробни и автоимунни заболявания. Флавоноидите и танините в краставиците предотвратяват натрупването на вредни свободни радикали и могат да намалят риска от хронични заболявания.

3. Подпомагат хидратацията – Водата е от решаващо значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Тя участва в процеси като регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците са добър източник на вода за вашата диета. Краставиците са най-ефективни при подпомагане на хидратацията и могат да задоволят ежедневната ви нужда от течности.

4. Помагат при отслабване – Краставиците могат да ви помогнат да отслабнете по няколко различни начина. На първо място, те са с ниско съдържание на калории. 104 g краставица съдържат 16 калории, а цяла краставица от 300 g съдържа само 45 калории. Това означава, че можете да ядете много краставици, без да се притеснявате от увеличаване на теглото. Освен това високото съдържание на вода също може да помогне за отслабването.

5. Понижават кръвната захар – Изследвания върху животни показват, че краставиците могат да помогнат за понижаване на кръвната захар и за предотвратяване на свързаните с диабета усложнения, пише „Флагман“. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания, които да определят как краставиците могат да повлияят на кръвната захар при хората.

6. Насърчават редовния стомах – Консумирането на краставици може да помогне за поддържането на редовен стомах. Дехидратацията е основен фактор за появата на симптоми на запек. Краставиците съдържат голямо количество фибри и вода, които могат да помогнат за предотвратяване на запека и увеличаване на редовното ходене на тоалетна.

7. Лесно приложими са към диетата – Краставиците могат да бъдат добавка към почти всичко – от салати, до сандвичи. Те са нискокалорични и могат да бъдат комбинирани с хумус, зехтин, сол или дресинг по ваш избор. Ако сте достатъчно креативни, краставиците могат да се използват по много начини и в различни рецепти.