7 неща, които могат да се случат с тялото ви през зимата

7 неща, които могат да се случат с тялото ви през зимата

Ниските температури влияят на тялото и организма ни. Зимата предразполага към някои промени в тялото, които са характерни предимно за зимния период. През лятото тялото ни търпи съвсем различни промени. Някои от тях забелязваме, но за други не си даваме сметка. Например, през най-студеното време от годината сме по-склонни да отслабнем, но въпреки това погрешно смятаме, че през зимата напълняваме, пише az-jenata.bg.

Вижте кои са нещата, които се случват с тялото през зимата.

Езикът ви се движи повече от обикновено

Температурите на замръзване карат устните ви да изсъхват по-лесно. Изкушението да се облизвате постоянно надделява. Резултатът е сухи и напукани устни и лъжливо временно облекчение. Слюнката съдържа множество ензими, които карат допълнително устните да се пукат в комбинация със студеното време.

Може да се появят болки в зъбите

Ако имате чувствителни зъби, те неминуемо могат да реагират на студа. При прекалено студено време и продължително стоене навън е много вероятно нервните окончания в устната кухина да се раздразнят, което да причини поява на остра болка в зъбите.

Кръвната захар може да се повиши

Студеното време може да накара тялото ви да отделя хормони на стрес в опит да се стопли и да се съхрани от студа. Това кара нивата на кръвна захар по естествен път да се повишават вследствие на повишените нива на стрес. Най-доброто, което може да направите дори в студените зимни дни, е да излезете навън и да потренирате. Можете и просто да се разходите. Това ще нормализира нивата на хормоните на стреса, кръвната захар и инсулина.

Може да отслабнете

Треперенето е биологичен механизъм, който има за цел да направи всичко възможно тялото ни да се съхрани и да не загине в студа. При треперенето се отделят огромни количества енергия от тялото в опит да се стопли. Това изисква огромен ресурс от калории. Ако треперите в студено време в продължение на 1 час, можете да изгорите дори повече калории, отколкото при стандартна тренировка.

Можете да получите повече бръчки

Зимата не е единствената виновница за бръчките ви. Факторите, които причиняват тези процеси на стареене са много. Но определено зимата ги ускорява. Студеният въздух изсушава кожата и пречи на естественото ѝ овлажняване. Дехидратацията може да ускори процесите на стареене. С подходящата козметика и хидратиращи кремове можете да противодействате на този процес.

Зрението може да се влоши

Здравето на очите ви може да е в по-голям риск през зимата, отколкото през лятото. Това се дължи на факта, че забравяме да носим слънчеви очила през зимата, които имат защитно и блокиращо покритие за ултравиолетовите лъчи. Те са не по-малко опасни през зимата. Освен това, сухият студен въздух влияе на очите, като ги дехидратира подобно на кожата, а това може да предизвика сухота и неприятни раздразнения в очите.

Може да се дехидратирате по-лесно

През лятото сме жадни почти непрекъснато заради жегата. През зимата сме по-склонни да забравяме да пием вода и течности, което ни предразполага към дехидратация. Дори леката дехидратация може да предизвика редица проблеми в организма. Пийте повече вода и топъл чай, за да се предпазите от загуба на важни течности.