7-етажен блок в центъра на Пловдив се напука в основите

7-етажен блок в центъра на Пловдив се напука в основите

Основите на един 7-етажен пловдивски блок в центъра на града са се пропукали и вече има реално пропадане на преградни стени в основата му.

Има видима денивелация на втори и трети етаж. Блокът е на бул. „Свобода“ и е строен през 1964 година. Според живеещите в него причината е теч в тръбата за отпадни води и погрешен наклон на канализацията.

ВиК не иска да провери това и отказва да започне ремонт за своя сметка. Според монополиста за него трябва да платят гражданите от пропадащия блок.

„Проблеми с канализацията имаме още от 1994 година. Оттогава се борим ВиК да погледне сериозно на проблема и да провери състоянието на тръбите за отпадни води. А междувременно блокът ни започна да се руши“, казва домоуправителката Добриана Караджова на най-засегнатия вход „Г“ от жилищната сграда.

Точно в него са най-големите пукнатини. В избата в носещите трегери те са близо 10-сантиметрови. Засега са запълнени с изолационна пяна, но това не решава нищо.

Подът на избата е наклонен, а едната стена е килната настрани. При земетресението през април тази година пукнатините са се увеличили.

От 2009 година досега живеещите в блока са викали 9 пъти ВОМА да отпушва ревизионните им шахти, които са преди голямата ВиК тръба. За тази услуга са платили 930 лева и пазят всяка една фактура. Кореспонденцията с ВиК и кметството на район „Централен“ тече вече години.

На 11 май т. г. Блокът за пореден път подава сигнал до кметството. Оттам изпращат инж. -конструктор Бойчев, който констатира, че в избите има пропадане на преградни стени, оформяне на фуги, както и пропадане на плочата между избата и първия жилищен етаж.

Според него причината е: Площадковата канализация, вградения трафопост и високите подпочвени води.

Прави се и втора проверка, която установява, че първата шахта преди заустването с главната тръба е запушена с мазнини, мокри кърпички и дамски превръзки.

За да направи проверка и евентуален ремонт на тръбата от ВиК искат живеещите от блока да платят.

Монополистът се позовава на прословутата наредба №4 от 2005. Според нея, канализационна инсталация от главната тръба до блока е собственост на живеещите в него.

В едно от писмата си дружеството цитира наредбата и съветва: “След заплащане на услугата отпушване на канализация с високонапорна помпа „ВОМА“ – 114 лева с ДДС, проблемът може да бъде отстранен“.