6000 кражби по-малко за 11 месеца, дървената дограма най-надеждна

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември. Това сочат данните на МВР. От началото на 2020 г. до края на ноември са настъпили общо 25 330 кражби, от които са разкрити над 37%. В сравнение през 2019 г. броят им е бил 31 129, а полицаите са спипали 33,67% от извършителите.

През тази година има регистрирани 4461 домови кражби – с около 900 по-малко, отколкото са били през същия период на 2019 г. Разкриваемостта им пък е скочила с над 4 процента. Статистиките отчитат спад при всички видове престъпления, както и ръст на разкриваемостта на криминалните деяния. През следващите месеци не се очаква ръст на домовите кражби, обясни инспектор Росен Белишки от Криминална полиция пред „Монитор“. Причината за това е както намаляващата тенденция на този вид посегателства и противозаконните отнемания като цяло, така и на мерките, въведени с цел да се ограничи разпространението на COVID-19. Поради тях се налага

все по-често хората да остават у дома, което прави извършването

на взломна кражба почти невъзможно.

Работата на Министерството на вътрешните работи в тази насока също дава резултат при намаляването на тези посегателства през изминалите 11 месеца. Обичайно най-много апартаменти се тарашат в столицата, сочат данните.

Стандартът е бандитите да разучат заключващия механизъм и да подготвят плана за действие – ако атакуват през деня, отключват вратата, за да не бъдат чути и хванати, а през нощта разбиват по-паянтовите врати. Понякога, за да объркат разследващите и да ги забавят, крадците дори заключват след себе си, а самият обир продължава от 20 до 40 минути. Работата на ведомството в това направление е изключително засилена, обясни инсп. Белишки. Въпреки новите задължения на полицаите на първа линия в борбата срещу коронавируса, специализираните отдели на министерството не са спирали извършването на обичайните си ангажименти.

Дървената дограма е сравнително надеждна опция при защита от апаши, обясни инспектор Белишки.

Алуминиевите и PVC дограми се огъват лесно и всеки крадец

може лесно да ги преодолее и да нахлуе в жилището ни. На пазара има и много варианти за прозорци с антивзломна защита с допълнителни осигурителни елементи, които осуетяват плановете на бандитите.

Най-важното за защитата на дома от набези на крадци обаче е вратата и по-специално бравата на жилището. Вратата трябва да бъде от здрав дървен или метален материал, а заключващият механизъм – да е сигурен. Много от старите брави са касови, което прави проникването в жилището лесно като детска игра.

Те трябва да бъдат заменени от брави с блокировка,

изработени специално срещу опити за нахлуване, акцентира инспектор Белишки. При разбиване на бравата се задействат механизмите, при които резците на вратата остават в неговата каса. Колкото и здрава да е вратата, ако заключващият механизъм е слаб, жилището е незащитено, обясниха специалисти от МВР. Резe, поставенo пред или зад основната врата, пък e добра опция за забавяне на апашите.

Специалистите информират, че няма голяма разлика в начина на извършване на престъплението през годините. Предметите, на които се спират крадците, са пари, ценни вещи и малка и скъпа електроника, която може лесно да се пренесе. Случаи като този отпреди няколко седмици, при който от вила бяха изнесени цяла кухненска инсталация, дивани и лампи, са рядкост, обясни Росен Белишки. В повечето случаи

бандитите избират леснопреносими вещи, които няма да затруднят

бързото напускане на обрания дом. При отсъствие от дома за дълго време полицаите съветват гражданите да съхраняват ценните си вещи в банков трезор.

Важно е и да не се споделя при пътуване или дълго отсъствие от дома, както и да не се съобщава какви вещи се помещават в него, тъй като крадците от криминалния контингент често боравят с доносници. Често хората пренебрегват и споделянето на лична информация в социалните мрежи. Специалистите предупреждават да не качваме информация относно почивките си онлайн веднага, а да изчакаме, след като се върнем у дома.

Джебчиите предпочитат атака в автобуса

Обичайно джебчиите избират да извършат кражбите си на места, където има голямо струпване на хора и няма да бъдат забелязани. До този момент моловете бяха едни от любимите им места, особено по празниците, когато хората купуваха подаръци за своите близки. Затворените големи търговски обекти наложи концентрацията на дребните крадци предимно в градския транспорт.

От Министерството на вътрешните работи призовават гражданите да бъдат внимателни, когато пътуват и да държат под око личните си вещи. Най-трудно се краде от предни джобове на панталони и дънки, а най-лесно се отмъкват оставените без надзор вещи в задните джобове, информира инспектор Росен Белишки от Криминална полиция. Той разкри, че органите на реда активно наблюдават лица от контингента през цялата година и работят по осуетяването на схемите на действие.

Все по-трудно джебчиите успяват да се доберат до чужди ценности, тъй като извънредната епидемична обстановка въведе мерки, които ограничават струпването на хора. Макар някои да разчитаха на задължителното носене на маска, за да скрият лицето си и да не бъдат хванати при кражби, от полицията отчитат по-висок процент на разкриваемост през тази година. Данните, предоставени от МВР за „Монитор“, показват, че от началото на 2020 г. са настъпили 694 джебчийски кражби, от които 27,67% са разкрити. През същия период миналата година са регистрирано близо 1000, а заловените бандити са били с 6 процента по-малко.

Previous post COVID-19 свали наемите на едностайните и тристайните жилища
Next post Робот помага на лекари в Плевен при сложни операции, управлява се от друг град