60 дни неплатен отпуск се смятат за стаж

60 дни неплатен отпуск се смятат за стаж

До 60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през следващата година. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в законопроекта за държавното обществено осигуряване.

Така хората с неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Сега в закона е предвидено за стаж да се зачитат до 30 дни неплатен отпуск. С промените този период ще се удвои на 60 дни. Такива поправки бяха направени и през май заради извънредното положение в страната.

Законът за държавното обществено осигуряване бе приет на първо четене миналата седмица, в петък изтече срокът за предложения преди гледането му на второ.

В този пакет влизат и новите моменти при пенсиите. От ГЕРБ предлагат по-ниският коефициент на редукция на вторите пенсии, както и преизчислението на тези на полицаите и военните, които са се пенсионирали през последните 5 г., да влезе в сила от 1 септември 2021 г. Заради по-ранното си пенсиониране те вече получават държавна пенсия, но тя е намалена с 20% заради вноските за частната. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава около 10% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат.