6 билки, които спомагат при запек

6 билки, които спомагат при запек

Запекът е често срещан проблем. Има редица причини за неговото появяване. Сред тях са бременност, коремна операция, неправилно хранене и други. Преди да приложите каквото и да е лечение, трябва да се консултирате с лекар. В повечето случаи се препоръчва чай от коприва, но има и други полезни билки, които ще посочим в следващите редове.

Алое вера

Все по-често използваме алоето като част от домашната си козметика, лечението на стрии и други кожни проблеми. Растението обаче може да помогне и при запек. В супермаркетите се продават 100% сокове, които имат освежаващ вкус, но също така и са полезни за здравето като цяло.

Хлъзгав бряст

Това е билка, която има подобно действие като алое вера. Специалистите я препоръчват при запек и успокоение на чревния тракт. Нея отново можете да я откриете като хранителна добавка или чай.

Сминдух

Тази билка я използваме по-често като подправка. Тя е богата на фибри, които успокояват запека, чревната флора и спомагат за редовно и безболезнено освобождаване. Можете да я добавите към супи и ястия или пък да си сварите няколко семена и да изпиете отварата.

Глухарче

Направете си чай от него и ще забележите почти веднага облекчение на болките и стомашното неразположение.

Морски звънец

Това е друга билка, която може да приложите при запек. Тя съдържа богато съдържание на мастни киселини. Омега 7 са известни с това, че помагат за по-добро храносмилане и освобождаване на червата. Също така, в състава на билката влизат витамини, като А и В, които са полезни за цялото здраве на организма, а не само за чревната флора.

Сена

Листата и шушулките от сената са често срещано средство за лечение на запек. Тя има слабителен ефект и може да се приема под формата на чай или хранителна добавка. Всички тези билки са полезни за здравето и могат да решат трайно проблема ви. Все пак, обърнете внимание на начина си на хранене. Включете повече плодове и зеленчуци, както и намалете приема на протеини.

Ако приемате лекарства и запекът се е появил в следствие на тях, то е добре да се консултирате с лекар за друго лечение или прием на пробиотици, които да облекчат състоянието.

Все пак, проблемът може да се реши и с правилно хранене. Разбира се, много по-добре е да се обърнете за помощ към природата, отколкото с лекарства. Така ще решите трайно проблема, без привикване и можете по всяко време да спрете билките, без това да даде лоши отражения на организма ви.