568 души в неизвестност след потъването на кораба с мигранти край Гърция

Надеждата за оцелели от потъналия плавателен съд с мигранти край бреговете на Гърция намалява. През последното денонощие няма открити оцелели. 78 са потвърдените досега жертви. В неизвестност са 568 души.

Емоционална среща се състоя между двама братя – сирийски бежанец откри брат си сред оцелелите при трагедията южно от Пелопонес. Фади, който е дошъл от Нидерландия, прегръща своя 18-годишен брат Мохамад през портата на пристанище Каламата. Мохамад е сред оцелелите мигранти, които бяха настанени в лагер край Атина, предаде БНТ.

„Мигрантите бяха транспортирани с автобуси, осигурени от кметството в Каламата. Ще преминат процедури за установяване на статута им според гръцките закони и ще се реши какво ще правят“, обясни Йоргос Фавас – заместник-кмет на Каламата.

Арестувани бяха 9 души, повечето египтяни, заподозрени за трафик на хора. Смята се, че са набирали клиенти през сайт. Получавали са между 4000 и 6000 евро на човек за превоза.

Съпругът на една от изчезналите след трагедията жени потвърждава, че тя е платила огромна сума, за да се качи на фаталното корабче. Касам е от Сирия и за последно се чул със съпругата си Израа преди осем дни.

„Трябваше да плати 4500 долара. Не получихме одобрение на молбата ѝ за убежище в Германия, където работя. Заявлението се забави и не получихме документа“, разказва Касам Абозеед, съпруг на изчезнала жена.

Гръцките власти отрекоха и версия, че причина за трагедията е намеса на бреговата охрана. В Атина се проведе протест след една от най-големите трагедии с мигранти, опитващи се да достигнат европейския бряг.