5000 българи гласуваха в Истанбул с опашки и хаос пред секциите

5000 българи гласуваха в Истанбул с опашки и хаос пред секциите

Опашки се извиха при гласуването в Турция заради декларациите за гласуване в Истанбул. 13 942-ма души са участвали във вота до момента при определен процент от обработените протоколи от големите градове като Истанбул, Измир и Одрин, и без да бъдат обработени протоколите в Бурса, Чорлу и Ялова, които са трите града, най-компактно населени с български изселници, съобщава БНТ.

От всички гласували 4600 са в Истанбул при 100% от обработените протоколи. Със сигурност тази активност е доста по-малка от близо 30 000 души, които гласуваха през 2017 година, много по-малко от 60 000 през 2013 и доста по-малко от над 100 000, които гласуваха през 2009 година.

Изборният ден премина под знака на два проблема. Първият са опашките през седемте избирателни секции в Истанбул. Вторият бяха неяснотата и хаосът, които се създадоха около декларациите, които българските изселници трябваше да попълнят.

Още преди началото на изборите от изселническите организации предупредиха, че при имащи право на глас около 350 000 граждани с български паспорт в 35 секции, ограничението, което е в сила за всички страни извън ЕС, ще се получат опашки пред избирателните секции.

Декларациите отново се превърнаха в традиционен проблем при гласуване. Три пъти СИК-овете трябваше да прегласуват собствени решения дали може да се гласува с предварително попълнени такива декларации, или те трябва да се попълнят на място в изборното помещение.

В крайна сметка в 20.00 ч. избирателните секции затвориха врати и броенето започна. Не се наложи удължаване на изборния ден.