500 коли повече на час минават на кръстовището бул. „България“ при „Каблешков“

В столицата са въведени пакет от мерки за подобряване на пътната безопасност и намаляване на трафика, който включва обезопасяване и осветяване на пешеходните пътеки и на кръстовищата в града. Това коментира пред БНР заместник-кметът по транспорт Кристиан Кръстев.

Добавени са допълнителни ленти за движението по някои булеварди.

„Обезопасихме пешеходните пътеки, за да може да има по-добра видимост, поставяйки антипаркинг стълбчета. В момента сме осигурили пълна видимост. Последният един месец нямаме нито един нещастен случай на бутнат пешеходец“, каза той.

По думите му новият участък на бул. „България“ при „Каблешков“ също е обезопасен с допълнителна лента за движение наляво. Предстои в следващите две седмици да направят още една допълнителна лента при светофара.

„Вече сме изтеглили светофара по-напред. Ще можем да позволим на около 500 коли да преминават на час повече и повишаваме коефициента на полезно действия и капацитета на този светофар“, казва още той.

30 нови електрически тролейбуси ще заменят старите “Икаруси“ в Столичния градски транспорт. Така общият им брой става 110. „Превозните средства няма да бъдат изцяло зависими от електрическата мрежа“, посочва зам.- кметът по транспорт.

“За разлика от предходните, тези са изцяло електрически. Могат разбира се да се движат и автономно, благодарение на капацитивната батерия, с която разполагат, те са по-различни, защото няма двигател с вътрешно горене“, каза той и поясни: “Тази гъвкавост, която осигурява този тип тролейбуси, ни помага, когато имаме затваряне на кръстовища. Предстои да бъдат закупени 30 електробуса. Също така в процедура е и доставка на 25 чисто нови трамвайни мотриси, които надявам се в следващата година вече ще бъдат в ход за доставка“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share