5 чудодейни напитки, които ще ви спасят когато сте болни

Когато човек е болен едно от най-важните неща, които ще го накарат да се почувства по-добре и да премине по-бързо през вируса е добрата хидратация. Знаци за дехидратация са: тъмна урина, силна жажда, главоболие, объркване, замаяност, сухота в устата и сухи устни.

Потребностите от течности на всеки организъм са различни, но можем да ви предложим една лесна формула, чрез която да се ориентирате. Тя определя по 30 мл вода на килограм тегло. Или ако тежите 50 кг формулата изглежда така: 50 kg -> 50х30 = 1500 ml/ден, тоест литър и половина на ден.

Това е дневният минимум, към който е добре да се придържате. Тоест бихте могли да пиете по половин литър три пъти дневно – сутрин, обед и вечер. Ако имате симптоми като висока температура, обилно потене, диария или повръщане – задължително увеличете приема на течности допълнително.

Имайте предвид, че в голяма част от храните като плодове, зеленчуци и супи, също се съдържат голямо количество течности, от които тялото ви си набавя нужното, пише woman.bg.

Още четири напитки в допълнение към водата

Когато водата ви омръзне, имате нужда от разнообразие или искате да си набавите още полезни съставки към дневния режим, можете да прибегнете към тези четири напитки:

Чай от джинджифил – джинджифилът има противовъзпалителен, аналгетичен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект, а чаят от него е изключително ободряващ.

Зелен чай – той е един от най-добрите източници на антиоксиданти – веществата извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Освен това съдържа витамини като С, А, В, В1, В2 и В15.

Вода с мед – медът има разнообразни антибактериални и антимикробни свойства и може да се превърне в чудесен подсладител, който да използвате към водата си.

Вода с лимон – водата с лимон е много вкусна и богата на важния витамин С. Докато сте болни, бихте могли да разтваряте лимона в хладка вода, за да запазите в оптимално количество полезните микроелементи, които той съдържа.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share