5 типа приятели, от които нямаме нужда

5 типа приятели, от които нямаме нужда

Приятелите са едни от най-важните хора в живота. За разлика от семейството и роднините, те са хората, които сами избираме да присъстват в живота ни и които подбираме според ситуациите, интересите, хобитата, разбиранията и възгледите, ценностите, дори чувството за хумор. Приятелите са до нас в хубави и трудни моменти.

Имаме нужда от различни типове приятели, които ни дават различни неща в емоционален план. Имаме най-добри и близки приятели, имаме социални приятели, такива, с които се чуваме от време на време по телефона, но разговорите са напоителни и изключително приятни. Имаме приятели, които са част от групата, в която се движим. Имаме и такива, които са приятели според ситуацията – нещо или някакво обстоятелство ни е събрало в даден момент и ни е сближило.

Всички тези приятелства ни дават различна степен на удовлетвореност, обогатяват ни и ни правят хората, които сме, пише az-jenata.bg. Но има и типове приятелства, от които изобщо нямаме никаква нужда. Те изцеждат енергията ни, губят времето ни и ни карат да спираме да вярваме в истинското приятелство.

Кои са типовете приятели, от които изобщо нямате нужда в живота си?

Едностранните приятели

Сещате ли се за някой приятел, който ви търси само когато има нужда от вас? Може би се сещате и за такъв, който никога не ви изслушва, но ви задължава да изслушвате него, да съпреживявате проблемите му и да му давате съвети. Тези хора са примери за едностранни приятели. Такива личности изсмукват енергията ви, възползват се от качествата ви на истински приятел, а не ви дават нищо в замяна. С няколко думи – това реално не е приятелство, а някакъв вид социален и емоционален паразитизъм, от който единственият губещ сте вие.

Амбивалентни приятели

Според клиничния психолог Перпетуа Нео, цитиран от mindbodygreen.com, амбивалентните приятели са хора, които проявяват както много позитивизъм, така и краен негативизъм. Подобни приятелства се лутат в двете крайности, което ви кара или много да се забавлявате в компанията на тези приятели, или да се чувствате емоционално изцедени и искащи да избягате някъде на усамотено и тихо място.

Амбивалентните приятелства са едни от най-нездравословните видове приятелства, които могат да са истински изтощителни. Те натоварват психиката и влияят зле на емоционалността. Ако се чувствате енергийно изцедени след общуване с такъв приятел, трябва да знаете, че подобни отношения не са ви от полза по никакъв начин. И не, че от приятелството трябва да има полза. Всъщност важно е единствено това как се чувствате след общуване с човека. Ако ви изцежда и изтощава, зарежете го.

Зависими приятели

Още един тип ненужно и отровно приятелство е това със зависими хора. Чувството, че постоянно трябва да се грижите за някого, да му давате всичко от себе си, да прескачате границите си, за да сте винаги насреща, е изтощаващо и изпиващо енергията. Зависими хора има в много направления – в приятелството, връзките, семейството. Въпреки че един добър приятел помага на хората до себе си и им е опора, не трябва да го прави постоянно. Здравото приятелство е двустранно. Не го забравяйте.

Токсични приятели

Един от най-лошите видове приятелства е токсичното. Ако имате в живота си приятели, които се държат лошо с вас, имат негативно отношение, съдят ви, оспорват гледните ви точки, разбиранията ви, не приемат мнението ви и постоянно ви казват как да живеете живота си, спрете да общувате с тях. Токсичното поведение, прикрито зад маската на приятелство, може да ви обърка и да ви накара да изгубите вяра в себе си.

Фалшиви приятели

Фалшивите приятели са едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат. Доброто приятелство включва лоялност, подкрепа, близост и доверие. Без тях едно приятелство не може да се нарече истинско. Фалшивите приятели си личат по това, че не дават абсолютно нито едно от тези неща от себе си. Способни са на дори още по-голяма наглост – да изискват тези добродетели от вас, обвинявайки ви, че не сте достатъчно добри приятели. Фалшивите приятели си личат и по това, че изчезват винаги, когато вие имате нужда от тях. Те не могат да изслушват, нямат желание да бъдат ваше рамо, не могат дори да слушат, ако искате да споделите проблем. Такива хора не са ви нужни в живота.