5 неща, които детето не бива никога да чува и вижда в дома

Във всяко семейство има кавги, които понякога и бурни скандали, но крехката детска психика не винаги е в състояние да „смила“ събитията.

Когато родителите се карат, използват нецензурни думи и говорят на висок тон, светът на детето се разделя на две части и то се оказва заклещено между тях. Това предизвиква силно вътрешно напрежение, в резултат на което то може да развие фобии, кошмари и психически разстройства, пише jenata.blitz.bg.

Освен това, наблюдавайки родители, които не могат спокойно да комуникират помежду си, детето научава, че ако има някакви разногласия, винаги трябва да се крещи, да проявява агресия и открито да се влиза в конфликт.

Скандалите между възрастните не са единственото нещо, което не трябва да се случва пред детските очи. Ето кои други неща, според психолозите, малчуганите не бива да виждат и чуват никога:

Разговор на висок тон

Детето не трябва да се страхува от родителите си, затова при общуването с него е допустимо само взаимно уважение и спокоен тон.

Ако стане свидетел на конфликт и разговор на висок тон, по-добре е внимателно да го отведете в друга стая, да го разсеяте с игра, а след това да се справите със ситуацията насаме с партньора си.

Разбира се, ако малчуганът е зад стената и започнете да крещите, той пак ще ви чуе, затова опитайте да продължите разговора спокойно.

В зависимост от това колко често детето наблюдава конфронтацията между родителите си, то ще развие това като обичаен модел на поведение. Това ще се превърне в реакция, в рамките на която е най-безопасно да съществува.

Между другото, диапазонът от реакции е доста широк: детето може да се оттегли, да се затвори в себе си, да изпадне в паника и да прояви агресия.

Използване на ругатни и обидни думи

Ругатните и обидите са недопустими. Децата поглъщат информацията като гъба. Те разчитат поведението на значимите за тях възрастни и впоследствие го смятат за правилно.

Затова, дори ако в момента преливате от негативни емоции, опитайте да се сдържате и да не давате лош пример на рожбата си, която може не само да обогати речника си с неправилни думи, но и да се травмира дълбоко.

Въвличане на детето в скандала

Фрази като: „А майка ти…“ или „Баща ти първи започна…“ са строго забранени при общуване с дете. Изключително важно е също така и да не питате наследника си за мнение кой родител е прав и кой – не. Той обича мама и татко еднакво и не трябва да го принуждавате да прави избор!

След неприятен инцидент опитайте да поговорите с него за чувствата си, особено ако е станал свидетел на конфликта. Обяснете му, че кавгите се случват в живота на всеки, но те не са нещо фатално.

Физическо насилие

Насилието в една връзка по принцип е недопустимо, но ако детето види как мама и татко дори леко се удрят един друг в пристъп на гняв, тогава ситуацията рискува да придобие много по-негативен оттенък в бъдеще.

Последствията от нещо подобно могат да бъдат необратими. Детето може да се затвори в себе си, да спре да говори с другите, да започне страда от фобии, а в бъдеще да реши, че физическото насилие е единственото възможно решение на конфликта.

Общуването с детето може да бъде трудно, но трябва да се случва.

Обсъждане на детето в негово присъствие

Обсъждането на неговото поведение, характер или други лични аспекти с някого навън и особено в негово присъствие е недопустимо. По този начин може не само да загубите авторитета и доверието му, но и да го „наградите“ с редица комплекси.

Ако е възникнала неприятна ситуация и сте недоволни от поведението на наследника си, не го споделяйте с всеки срещнат, а говорете за това лично с него.

В такъв момент също така е важно да говорите със спокоен тон и да обръщате внимание не само на негативното поведение, но и на положителните аспекти, като отбелязвате силните страни на детето. Така няма да подкопаете авторитета си, а то ще научи урока много по-добре.