46% от болничните легла са заети, и 25 % от местата за интензивно лечение

46% от болничните легла са заети, и 25 % от местата за интензивно лечение

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас от 10.00 ч. в Гранитна зала в Министерския съвет.

Заетостта на леглата за неинтензивни е 46%, а за интензивни е 25 %.Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. В Пловдив 60% от местата в болниците са заети, в Разград 70%, а в Шумен е 172% такава е заетостта на леглата в страната, като в Шумен са заети и открити най-много места за лечение на коронавируса.

4330 са положителните медицински лица. Активни са 2313 души или почти половината от тях,заяви още проф. Ангелов. Починали са общо 31 от медицинските специалисти. Ситуацията е сложна, каза още здарвният министър. „Ние сме във война, и трябва да победим, чрез мерките.“

Решението на зелените коридори, беше обсъдено със самите възрастни хора, и с организации които ги подкрепят. Самите възрастни са поискали зелени коридори в два часови диапазона, обясни здравният министър.

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. „Ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи“, заяви Ангелов.

На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС и на 2 на Балканския полуостров.При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решения -важни решения.„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

За София броя на болните е най-голям, 990 са новозаразените за последните 24 часа, 238 от хоспитализираните са на интензивно лечение, това е и показателя, който следим, защото е важно да няма болни останали без грижи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки ден, откриваме допълнителни Ковид центрове към ДКЦ-тата, 1600 души са преминали през тях, а 453 са положителни или 29% от тестваните, обясни още Фандъкова. Днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половианта от общинските клиники“

Ръста на хоспитализираните за последните 24 часа, се е повишил. Мерките се спазват все по0добре, има дни без нито един глобен, каза още Фандъкова. „Предстой заседание на щаба, моята позиция е, че мерките не бива да се разхлабват за София, каза още Фандъкова.