4 г. затвор за дрогиран шофьор, убил пешеходец в София

4 г. затвор за дрогиран шофьор, убил пешеходец в София

С присъда на Софийски градски съд (СГС) беше признат за виновен подсъдимият М. К. за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Съдебното производство приключи при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Съдът наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години и шест месеца, което намали с една трета на основание чл. 58а от НК и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години.

На 02.01.2022 г., около 12:00 ч., в София, обвиняемият М. К. управлявал автомобила си по ул. „Коста Лулчев“ към бул. „Шипченски проход“. При маневра завиване наляво ударил пешеходец на пешеходна пътека. На място пристигнали полицейски служители, които извършили проверка на водача за наркотични вещества, тя дала положителен резултат. На 08.01.2022 г. пешеходецът починал вследствие на тежка черепно-мозъчна травма, причинена от пътнотранспортното произшествие.

От заключението на изготвената по делото химико-токсикологична експертиза се установява наличие в кръвната проба на обвиняемия на тетрахидрокарабинол, а в пробата от урина – метилендиоксиметамфетамин (МДМА, екстази).

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.