39% надценка на яйцата в хипермаркетите

39% надценка на яйцата в хипермаркетите

Цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца през миналата година са били най-високи в магазинната мрежа, показва годишен анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за 2020 г. Изключение прави цената на яйцата, които най-скъпо са се търгували в големите търговски вериги.

Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти, отчитат от комисията. Най-големи са те при яйцата – 39% върху цената на едро, следвани от брашното – 24%, олиото – 17%, и захарта – съответно 4%. Магазините също не са жалили клиентите. Надценката върху яйцата в тях стига 33%, при брашното тя е 31%, при олиото – 21% и при захарта – 17%. Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показват още данните на ДКСБТ.

Като причина експертите посочват влиянието на Ковид-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015-2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември – декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.