35-годишен мъж вече живее с изкуствено сърце

Изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване имплантира успешно екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Чирков”. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава. Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра.

Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород и пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи – засегнат е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share