28-годишният учител Димитър Гилев е „Будител на годината“

Учителят по история в малкото свиленградско училище „Д-р Петър Берон“ Димитър Гилев стана Будител на 2022 г. 28-годишният мъж, особено популярен и в социалните мрежи, получи престижния приз в конкурса на БНР от 2014 г. насам тази вечер и се обърна към зрителите и слушателите с думите:

„Всеки може да бъде будител. Добруването на отечеството трябва да е първа мисия за всеки от нас“.

Името на свиленградчанина се отличи сред стотици номинации, от които журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-тимата, белязали 2022-ра със своята будителска дейност.

Сред останалите финалисти са:

Проф. Мартин Вечев, инициаторът за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който бе открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев и проектът му „Музиката вместо улицата“, който успява да увлече над 300 деца от ромския етнос в Сливен с магията на музиката и да ги откъсне от улицата, за да им покаже верния път за развитие.

Елена Панайотова и нейната програма „Артисти за деца“, която стартира преди 15 години в Широка Лъка с лятна театрална академия за децата, лишени от родителски грижи от Дома в китното родопско село. Тази есен излезе филмът „Майка“ на Зорница София, вдъхновен именно от делото на Елена.

Иво Ценов и Тенко Николов, меценатите от SiteGround, които не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си – Фонд за дарения с над 100 млн. лева за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Актьорът и продуцент Александър Алексиев, който в първите часове на войната в Украйна загърби страховете си и с малък бус оказа на място хуманитарна помощ и спаси от ужаса на бомбите десетки украински бежанци, като ги докара в България.

Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. е същински обединител в каузата – Бузлуджа да бъде върнат на обществото. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, за да завърши дейностите по стабилизиране и обезопасяване на монумента.

Огромните сърца – Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация „Живот със Синдром на Даун“, които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Макс Гурвиц и Елина Желева от BG4UA – технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Благодарение на бързата им реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създадоха общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

Турхут Исмаил – строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. До този момент той е върнал към духовен живот 13 църкви.