2,5 тона храни ще получат семействата в дома за сираци в Нови Хан

Близо 2,5 тона хранителни продукти ще получат настанените семейства в дома за сираци „Свети Николай“ в Нови Хан и във филиала му в село Якимово.Това съобщиха от министерствто на труда и социалната политика.

И досега част от тях ежегодно се подкрепяха с хранителни пакети, но след призива за помощ на отец Иван Агенцията за социално подпомагане направи нова оценка на нуждите им.

Първите 77 пакета с храни вече са доставени в Якимово, а с 29 ще бъдат подпомогнати живеещите в Нови Хан. Всеки пакет е с тегло 23 кг и съдържа 16 продукта от първа необходимост – различни видове консерви, ориз, тестени изделия, захар, брашно и олио. Те са осигурени по Оперативна програма за храни и материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се и от държавния бюджет.

При настоящата кампания семействата с трима и повече членове се подпомагат с по два пакета. В цялата страна до края на ноември ще бъдат раздадени над 6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. Очаква се да достигнат до над 470 000 души.