19 години затвор за Гольовеца, убил Валери Дъбов

Петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова определи наказание от 19 години „лишаване от свобода“ за 20-годишния Алекс Димитров, като го призна за виновен за това, че на 17.02.2019 г. е направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице – 3 лица, като умишлено е умъртвил Валери Дъбов и е направил опит за убийство на Светлин К. и Михаил П. – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 36, 37 и 54 от НК.

Алекс е от известния ромски клан на Гольовците в Кюстендил, като след жестокото убийство в продължение на ден той се укриваше в гетото. До убийството в Кюстендил се стигна, след като група роми пили в заведение в центъра на града, последвал бой, който се пренесъл и на главната улица.

По това време покрай биещата се компанията минал Валери Дъбов, който в опита си да ги разтърве бил намушкан с нож от малкия Гольовец. Убийството потресе кюстендилци, които в продължение на месец протестираха и оставяха цветя на мястото, където Валери Дъбов умира.

В решението на магистратите в Кюстендил е посочено още, че младият мъж ще трябва да плати на майката на Валери Дъбов 130 000 лв. за претърпените неимуществени вреди от престъплението, както и 50 000 лв. на сестра му Р. Х., заедно със законната лихва от 17.02.2019 г. до окончателното изплащане на сумите. Алекс ще трябва да плати обезщетение и на пострадалия Михаил, което е в размер на 40 хил. лв.

Присъдата на Окръжен съд – Кюстендил, подлежи на жалба или протест в 15- дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Съдът потвърди мярката за неотклонение, взета по отношение на Алекс Д.- „Задържане под стража“.

Previous post Зъболекарят, мамил пациентите си с импланти, остава в ареста
Next post Ченгетата от купона край Сандански – аут от МВР