174 млн. работни места в туризма затваря пандемията

174 млн. работни места в туризма затваря пандемията

Световният сектор за пътувания и туризъм е на път да загуби 174 млн. работни места тази година, ако се запазят сегашните ограничения, въведени заради коронавирусната пандемия. Това предупреди днес Световният съвет за пътувания и туризъм, цитиран от „Ройтерс“.

Макар и тревожна, прогнозата на браншовата организация е по-благоприятна от предишната – през юни се очакваше загуба на 197 милиона работни места в сектора, от който редица страни са силно зависими.

Ограниченията върху пътуванията, наложени с избухването на пандемията тази година, на практика наложиха забрана на международните полети и затвориха секторите на хотелиерството и ресторантьорството в много държави. Мерките впоследствие бяха смекчени по света, но броят на пътуващите остава нисък, отчасти заради изискването на много страни пристигащите да се подложат на карантина.

Има опасения, че новото увеличаване на случаите на коронавирус през есента, особено в Европа, ще засегне още повече сектора. Световният съвет за пътувания и туризъм оценява, че продължителни ограничения върху пътуванията могат да заличат 4,7 трилиона долара от приноса на бранша за световния брутен вътрешен продукт тази година, което е срив с 53% спрямо миналата година.

Възстановяването ще бъде отложено още повече, повече работни места ще бъдат загубени, освен ако карантините не се заменят с бързо, ценово ефективно тестване по летищата при заминаване, както и със създаване на въздушни коридори, посочи главният изпълнителен директор на организацията Глория Гевара.

Колкото повече чакаме, толкова повече затрудненият сектор на пътуванията и туризма се изправя пред тотален колапс, предупреди тя.