150 000 евро за хубав апартамент с две спални

150 000 евро за хубав апартамент с две спални

Продажните цени и наемите на пазара на жилища от средния и високия сегмент остават стабилни. Средната цена за апартамент с две спални в София варира между 145 хил. и 180 хил. евро, а за апартамент с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Къща от редови тип (когато няколко еднакви къщи са в един комплекс) излиза между 250 хил. и 420 хил. евро, а самостоятелна къща – от 450 хил. евро нагоре.

Наемите на апартаменти с две спални от средновисокия и високия сегмент в София варират между 950 евро и 1200 евро, а на апартаменти с три спални – между 1300 евро и 1600 евро. Наемите на къщи в този сегмент от пазара започват от 2000 евро.

Разлика между офертната и реалната покупната цена почти няма, но все пак понякога има минимални отстъпки от 1-3%, които варират в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж.

Сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, са 15% от всички, което представлява осезаем спад спрямо 2019 г., когато делът им беше около 40%, посочват консултантите. Повечето купувачи искат да се преместят в по-голямо жилище, но много от тях имат желание да инвестират парите си в имот. Фокусът на купувачите е насочен към жилища в напреднал етап от строителството или завършени с Акт 16. Купувачите на имоти на етап „в строеж” е вероятно да се възползват от по-гъвкави схеми на плащане. Най-силен е интересът към апартаменти с две или три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Част от купувачите предпочитат да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това обаче оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от българи, така и от чужденци, констатират експертите. Като междувременно купувачите отделят повече време за огледи, за да намерят най-добрата за тях оферта на пазара.

Банките продължават да отпускат ипотечни кредити като данните на БНБ показват сериозен ръст на пазара. Банките имат изисквания по отношение на кредитополучателите – за размера на самоучастието и изискваното обезпечение. Но имоти от средния и високия сегмент по принцип купуват хора със стабилни финансови възможности и изискванията на банките не могат да ги затруднят.

Завършените проекти от средния и високия сегмент на пазара през първата половина на годината нарастват с 4%, като общото предлагане в сегмента достига малко над 11 хил. жилища – апартаменти, редови и самостоятелни къщи, концентрирани основно в южните квартали на столицата и подножието на Витоша. Търсенето на имоти обаче е голямо и свободните жилища продължават да намаляват, като през първата половина на 2020 г. спадат е от 5% на 4%.