150 БГ полицаи пазят реда в САЩ, най-много са в Чикаго

150 БГ полицаи пазят реда в САЩ, най-много са в Чикаго

Близо 150 български полицаи пазят реда в САЩ. Най-много са в Чикаго. Всички са започнали като патрулни ченгета, след това се издигат до сержанти, шерифи, дори детективи, пожарникари и командоси. Това заяви пред „Телеграф“ президентът на Българо-американската полицейска асоциация (БАПА) Марио Вълков. Самият той е детектив, разследва убийства, наркопрестъпления и лови огромни пратки с оръжия.

„От тези близо 150 човека с български корени около 50 са членове на БАПА. Ние продължаваме да се разрастваме. Най-новият ни член е офицер Кирил Монев от полицията в Чикаго, който наскоро завърши полицейската академия и вече е патрул“, разказа Вълков. Заекът в униформа е родом от Свищов, но емигрира в САЩ със семейството си, когато е едва 13-годишен. Завършил е висше образование „Политология“ в „Ди Пол Юнивърсити“, след което решава, че иска да е ченге и успява да сбъдне мечтата си.

“Преобладаващите постове, които заемат българите в началото, обикновено са патрулиращите. Причината е, че българската емиграция е млада в Америка. Във всички сфери е така – започва се от дъното. Например поляци, ирландци, италианци са в полицейските среди с генерации и са второ-трето поколение служители. Докато ние, българите, сме нова емиграция и нямаме такива роднини. В бъдеще, когато нашите деца и внуци станат полицаи, те ще имат вече нашия силен гръб, който сега градим“, допълни президентът на БАПА. Най-много нашенци в униформа има в щата Илинойс. Причината е, че там живеят най-много наши сънародници.

„Имаме и майтап: „Кои са трите най-големи града на България – София, Пловдив и Чикаго“, шегува се детективът. По данни на асоциацията съотношението мъже:жени е около 10%. От членовете на БАПА около 7-8 са момичета. Това отговаря и на полицейската професия в САЩ. Жените минават еднакви смени, няма преференции за нежния пол, дават нощни дежурства и т.н. Единствено когато забременеят, им се дава възможност за по-лека служба. Слагат ги на бюро в управлението, обработват актове, документи, доклади.

Последният пример за българка, която се е издигнала, е Диляна Николова от София, която обаче от години живее и работи в Кентъки. Тя е повишена в чин сержант. Диляна е взводен командир.

“В САЩ има формула колко полицаи отговарят за даден брой население. Примерно един град от 11 000 човека трябва да има средно между 40 и 50 полицаи. Те се разделят на три смени за денонощието. Получават се по 15-20 човека на смяна. Едната е от 7 до 15 ч., втората от 15 до 23 ч. и от 23 до 7 ч. Нашата Диляна командва една такава смяна, ръководи ги, питат нея, ако има тегави случаи, които трябва да минат през шефовете. Тя проверява всичко“, обясни Марио Вълков.

Преди да стане полицайка, е стажувала в ООН в офиса в Ню Йорк. Минала е през най-трудните моменти, нощни смени, двойни смени, тежки случаи, ходила е на работа болна както повечето полицаи.

„Явно са видели, че има потенциал. След патрула става следовател в отдела, който работи по насилието срещу деца. Виждала е тежки случаи на малтретирани, бити, изнасилени и убити деца“, допълни президентът на БАПА.

Всички от 50-те членове на асоциацията имат своята история и са се отличили през годините. „Телеграф“ ви е запознал с повечето от тях. Името на шериф Кирил Васев например се прочу, след като беше избран сред стотици ченгета да участва в охраната на инагурацията на президента Джо Байдън. След това охранява в съда 8 дни кинозвездата Джони Деп. Шефовете му го избраха и да изнася специални лекции в училища срещу наркотиците.

Сержант Александър Балчев пък е единственият в SWAT (Специалния отряд), който вече е инструктор в Северна Каролина. Самият Вълков пък е многократно награждаван за разбита мрежа за продажба на оръжия, както и разследвания за убийства и наркокартели.

Миналата година Деян Кръстев се прочу, след като спаси малко дете на Бруклинския мост от задушаване, а шериф Асен Димитров от Сарасота спаси човешки живот и беше награден.

Българските ченгета се събират редовно. Не говорят за работа, а си споделят лични случки и преживявания.

„На коледното събиране в Илинойс Давид Беков ни сподели, че жена му Ани е бременна. На нас каза първо, което говори за доверие и приятелство“, сподели детектив Вълков. Членовете на БАПА разпъват и вдигат българското знаме на всеки 3 март в Чикаго. Даряват стипендии и средства за бедни и даровити деца. „Досега сме събрали и отпуснали $15 000 за стипендии, $7000 за коледни подаръци на деца от български училища в САЩ, $4000 на фондация „Достъпен свят“ в България. Събрахме и $1000 за бабата на починалия ни колега Владимир Малеев, понеже къщата й в Карловско пострада“, отчете детективът.