148 години от обесването на Васил Левски

С възпоменателна церемония в родния град на Васил Левски – Карлово, ще бъде почетена 148-та годишнина от гибелта му.

Церемонията тази вечер ще бъде на площад „Васил Левски“, на нея се очаква слово да произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това ще има митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началото на церемонията е в 18 часа.

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата ще има и в Ловеч.

Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал Вароша, където Апостола основава първия революционен комитет ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

Историкът Теодор Тончев, който от години проучва и изследва делото на Васил Левски, коментира:

„Трябва да отдадем почит на високите измерения на неговата личност, на неговото дело и да си спомним да неговите идеи, които всъщност са завети към нас“

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“.

От 17:30 часа в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола.

Възпоменателни чествания по повод 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и в Троян, Силистра и други градове на страната.

Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново ще бъде почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет, носещ името на Апостола на свободата, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“.

Пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на бележития българин. Вицепремиерът Каракачанов ще произнесе слово за Апостола.

„Караул на паметта“ организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола. Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10.00 до 16.00 часа. „Караулът на паметта“ се осъществява по идея на децата и с помощта на техните преподаватели по история Надежда Иванова и Стела Андреева.

„Караулът на паметта не е караул с оръжие. Той е караул с всичко онова, което децата знаят за Левски и помнят. Това беше и начин да ги накараме да прочетат допълнително. Защото Левски някак остава сбит в учебниците, на него му е отредено място половин страница, два абзаца и една снимка“, казва Надежда Иванова.

Децата не знаят, че Левски е учителствал в Добруджа, не знаят много съществени елементи и периоди от биографията му, допълва тя.

Има красиви и силни думи и когато ги чуете от устата на толкова млади хора, ще повярвате, че България ще я има, смята преподавателката Стела Андреева. Затова решили да превърнат думите в пароли. Групите от ученици ще се сменят през 20-30 минути.

„18 и 19 февруари са дати, на които сме свикнали сякаш да мълчим. Времето не е за това да пазим тишина, дори поводът да е такъв. Времето е тези деца да бъдат чути“, коментира Надежда Иванова.

По време на караула някои от децата ще рисуват, други ще изпълнят импресии на китара.

Преподавателите призовават минувачите да поспрат при децата и да поговорят с тях по различни теми – не само за Левски. На всеки спрял се да ги изслуша, те ще подарят и страница от тефтерчето на Апостола с написано от тях послание.

Previous post Учениците от 5-ти, 10-ти и 11-ти клас се връщат в класните стаи
Next post Окончателно: 31 партии и коалиции ще се борят за вход в 45-то НС