14-годишен българин „научи“ IT-програми да говорят и преразказват на български

Радостин Чолаков е само на 14 години, но вече разработва изкуствен интелект, който да разбира български език.

Деветокласникът в Пловдивската математическа гимназия живее в китното родопско село Барутин. Занимава се с програмиране вече повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти.

Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини-социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения.

„Аз съм самоук, програмирам от 4-ти клас и почти всичко, което съм научил и направил е било търсейки сам информация в интернет и гледайки клипчета. В нашето съвремие мисля, че който иска да овладее нещо, може да го направи онлайн без проблем“, споделя Радо в „Студио Actualno“.

Идеята, зад най-новия му проект “АзБуки.ML”, е да се въведат иновативни технологии, като гласови асистенти и „чатботове“ по-сериозно в българския език.

Това ще са компютърни програми, които да анализират речта както граматично, така и смислово, за да извличат полезна информация. По този начин компютърът ще може да прави редица дейности, полезни за различните сфери на живота – от кратки преразкази на дълги новинарски статии, например, до поставяне на запетайки в изреченията.

Според Радо не бива да разчитаме на световните технологични гиганти да започнат да поддържат нашия език в техните machine learning платформи, а ние сами да положим основите за изграждането на подобни иновации у нас. Радо мечтае да създаде своя собствена софтуерна компания с експериментален и новаторски дух.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share