13-метров човек от телевизори светна в София

13-метров човек от телевизори светна в София

Конструкция от телевизионни екрани сглобени във формата на човек, висока повече от 13 метра ,светна вчера в София на мястото на бившия мавзолей. Тя е снабдена с 42 лед дисплея от двете си страни и тежи близо 8 тона.

На откриването авторът Венелин Шурелов заяви, че иска инсталацията „Един човек“ да бъде възприета от хората и интересът никога да не намалява. „Един човек“ откри себе си. От този момент нататък той ще започне да трупа идентичност, да наслагва върху това технологично съоръжение съдържание, което ще бъде подавано от всички нас като обитатели на този град“, заяви той.

Доц. Шурелов обясни, че инсталацията ще събира информация от заобикалящата го среда посредством видеокамери за наблюдение и сложен компютърен алгоритъм, който прави възможно функционирането на тази система и дава възможност инсталацията да анализира информация, данни и да интерпретира всичко това в една хомогенна визуална картина.

„Това ще бъде една голяма грижа. Технологиите са много капризно нещо и си пожелавам, той да функционира добре, но отвъд чисто практическото и неговата безопасност – си пожелавам той да бъде разпознат като един човек, като част от нашите важни, в културен план, ориентири. Пожелавам си той да провокира, да генерира идеи, мнения, коментари, текстове“, пожела си Шурелов.

От своя страна зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов го поздрави за успеха му. „След „Бронзовата къща“ имаме инсталацията на един от най-известните български творци в сферата на съвременното изкуство, каза Чобанов.