12 бели гълъба и 120 балона полетяха над Бургас в памет на прегазената Валя

Близки на деца, загинали по пътищата в страната, се събраха в Бургас, за да почетат паметта им. Те пуснаха в небето 12 бели гълъба и 120 бели балона. Повече от 60 души положиха цветя до пешеходната пътека в к-с „Изгрев“, където преди 12 години бе отнет животът на 12-годишната Валя от Бургас. Инициативата бе организирана от фондация „Безопасни улици от Валя“, създадена няколко месеца след кончината на момичето.

Инцидентът, при който Валя загина, стана на 17 юни 2011 г. Момичето бе пометено от кола на пешеходна пътека. Зад волана на колата бе 33-годишната Надя Иванова. За инцидента жената получи една година и два месеца ефективна присъда. Малко след това близки на загинали по пътищата в Бургаско основаха движението „Червена пътека”, което постави началото на масовите искания за законодателни промени и по-строги наказания.

„Не съм ѝ простила, никога няма да успея. Все още виждам дъщеря си – как лежи на пътя. За жалост мъката и тъгата не отминават за тези 12 години. И въпреки всички промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата мисля, че нищо не се е променило.

Ако искаме някаква промяна, тя трябва да дойде от нас, от всички нас. Трябва да бъдем толерантни. Не бива се държим като джигити по пътищата“, каза майката на Валя Мария, която е сред учредителите на Фондация „Безопасни улици от Валя“.

За да почетат паметта на загиналите на пътя, в Бургас пристигнаха и близките на шестимата младежи, които бяха пометените на тротоар в Симеоновград навръх Великден през 2011 година. На лобното място на Валя цветя положиха също кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на Областната дирекция на МВР ст. ком. Калоян Калоянов.