11 астероида летят към Земята

11 астероида летят към Земята

Около Земята непрекъснато кръжат малки и големи скалисти обекти. Постоянно те падат на нашата планета, но размерите им са незначителни и не предизвикват щети. Но американски и руски учени предупреждават, че 11 опасни астероида се очаква да се сближат със Земята до 2050 г. и ако някой от тях падне върху нашата планета, ще унищожи половината население и животни.

Става въпрос за комически обекти, по-големи от 1 километър в диаметър. Падането на астероид на сушата ще доведе до понижаване на средната температура до нивото на ледниковия период. Това също ще допринесе за намаляване на количеството валежи и до слаби реколти, смятат американски учени от Националния център за изследване на атмосферата на Земята в Боулдър, щата Колорадо.

В резултат на сблъсък на такъв астероид с нашата планета ще се появи кратер с диаметър 15 километра. По време на удара в атмосферата ще бъде изхвърлено голямо количество прах. Ще възникнат пожари, които ще запълнят въздуха със сажди, ако падането не се случи в пустинна местност. Веществата, попаднали в атмосферата, ще се намират дълго време в нея. Прахът ще слегне напълно чак след 6 години, а саждите – след 10 години.

Частиците ще се нагряват под въздействието на Слънцето. Дебелината на озоновия слой ще намалее с 55 процента. Прахът и саждите ще намалят количеството достигаща до Земята слънчева светлина със 70 процента за 1-2 години. Средната температура на Земята ще спадне до 8 градуса по Целзий. Това ще доведе до увеличаване на площта на ледовете в океана.

Наполовина ще намалеят дъждовете на Земята. А с по-малко влага и слънце реколтите ще се снижат 2 пъти. Селското стопанство в Северна Америка, Европа и Северна Азия ще пострада най-силно, докато в Южна Америка, Индия и Африка климатичните изменения няма да окажат толкова силен негативен ефект.

Според учените сблъсък с астероид със средни размери ще бъде чувствителен за Земята, но няма да доведе до гибелта на човечеството. За масово измиране астероидът трябва да е 10 пъти по-голям. Такъв обект може би е довел до гибелта на динозаврите преди 65 милиона години.