100 млн. лева и за болниците с легла за COVID, ремонти и нова апаратура

100 млн. лева и за болниците с легла за COVID, ремонти и нова апаратура

Близо 100 млн. лева отпусна правителството за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници. Това съобщиха от Дондуков 1 след днешното правителствено заседание.

„Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората“, заявил премиерът Бойко Борисов.

Така по бюджета на здравното министерство са били одобрени допълнителни 65 млн. лева, като 50 млн. лева са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус.

Останалите 15 млн. лева от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.

С постановление на МС пък е бил увеличен капиталът на болница „Пирогов“ с малко над 14,99 млн.лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.

„В рамките на няколко години този символ на българската медицина и за българите – „Пирогов“, беше реновиран клиника по клиника. Това, за което настояваха хирурзите, сега ще го има – нови най-модерни операционни“, подчертал Борисов. Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов на свой ред изтъкнал, че благодарение на отпуснатите средства, ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най- голямата спешна болница в България. „Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, посочил Балтов.

Правителството отпуснало също 15 млн.лева за столичната болница „Света Екатерина“ за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б.

3,5 млн.лева лева ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и оборудване. С финансирането част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, предвижда се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.

Допълнително финансиране от 1 млн. лева получава и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение.

Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.

„Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия“, обърнал се премиерът Борисов към лекарите.