10 традиционни ястия влизат в национално туристическо меню

Над 10 прочути традиционни ястия, прославили българската кухня, влизат в национално туристическо меню. С тях родните хотелиери и ресторантьори ще омайват гостите по нашите курорти.

Менюто е разработено от Университета по хранителни технологии в Пловдив със сътрудничеството на Министерството на туризма и браншовите организации. Това стана ясно при откриването на учебната година в единственото по рода си у нас висше учебно заведение, където присъства вицепремиерът Марияна Николова.

“В националното меню “Вкусовете на България” са включени ястия от деветте туристически региона на страната. Сред тях са разядка от лютеница, еленски бут, туршия, домашен хляб със самардала, рибена чорба по свищовски, пиле лютика”, обясни доц. Кремена Никовска, функционален декан в Университета по хранителни технологии.

В списъка на родните кулинарни шедьоври е и ишмер от Странджа, който се приготвя от овче мляко. Вари се продължително време, докато се получи гъста консистенция.

Съставени са и традиционни менюта за всеки един от деветте туристически района в страната. Те са с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта за национално меню всеки един от тях се представя с типични храни и напитки.

Характерните гозби например за Тракийския край са сарми от Хасковско, които се правят от тесто и смляно месо, туршия, станимашки сарми, свиленградско малеби, за приготвянето на което се използва счукан ориз. Маврудът пък е посочен като най-отличителното питие за този регион.

За региона с център Благоевград като традиционни ястия са посочени кюстендилски зелник – това е задушена баница, в която с една кора се завиват всички останали и има плънка в средата. Тя се състои от запържена коприва с праз лук, сирене и 3 яйца.

Друго такова ястие от региона са сарми в листа от широка мелнишка лоза – представляват топки от плънка, увити в лозови листа. Оризникът пък е бял ориз, запечен във фурна със заливка от яйца. Характерни за този регион са също ястия като бисмемка и ложената баница.

Сред родопските специалитети са родопското чеверме с агнешко месо, пататникът и родопският клин, който представлява баница с ориз, мляко, сирене, масло и коприва, както и родопският сач, в който традиционно се включват три вида месо – телешко, свинско и пилешко.

“Ресторантьорите и хотелиерите могат да вземат асортименти както от националното, така и от регионалното меню, и да ги предложат на гостите си”, коментира главен асистент Станко Станков от Университета по хранителни технологии, цитира 24 часа.

Световната практика показвала, че включването на възможността за опитване на характерни храни и напитки в различни събития е предпоставка за привличането на 35% повече туристи спрямо стандартния културен туризъм.

Ресторантьорите в курортите не са длъжни да включват тези ястия в менютата, това е по желание. За да получат запазения знак “Национална кухня” или “Вкусовете на България” – тъй като все още не е изяснено какво ще е наименованието, те ще трябва да имат в менюто си някоя от тези традиционни гозби. Запазеният знак ще е под формата на стикер и на вимпел, който ще се поставя на масите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share