10 причини да консумирате по-често лук

Обичате ли лук? С лук винаги е по-вкусно! Този невероятен зеленчук консумираме през всеки сезон. Богатството му от видове ни позволява да направим своите рецепти наистина неустоими. Лукът е неизменна част от менюто ни, когато страдаме от настинка. Ползите от лука за здравето са многобройни. Зеленчукът ни осигурява витамини В6 и С, фолат, желязо и калий. Помага ни да облекчим болното гърло, кашлицата, дори хремата.

Вижте още 10 добри причини да го консумирате по-често.

1. Намалява риска от рак – Според проучване, проведено от University of Guelph, червеният лук е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки на гърдата и дебелото черво, сочат изследвания. Този лук има високи нива на кверцетин и антоцианин – две съединения, които допринасят за тази характеристика.

2. За здраво сърце – Флавоноидите в червения лук могат да допринесат за здравето на сърцето, смятат учени. Лукът е богат също и на съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Също така, лукът съдържа тиосулфинати, които действат като естествени разредители на кръвта и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

3. По-ниски нива на кръвната захар – Според западни изследвания, редовната консумация на лук, може да помогне за баланса на кръвната захар, разбира се ако се следва здравословен режим на хранене. Едно от серните съединения в лука (S-метилцистеин) и кверцетин може да има благоприятен ефект върху кръвната захар, смятат учените.

4. Насърчава здравословното храносмилане – Лукът е богат на фибри и инулин. Доказано е, че инулинът действа като източник на храна за полезните бактерии в червата. Фибрите в зеленчука също помагат на тялото ни да поддържа добри нива на здравословните бактерии. Разбира се, ако имате някакви храносмилателни проблеми е добре да се допитате до лекар, който да ви насочи кои храни да избягвате.

5. Полезен за здравето на костите – Още една причина да хапваме редовно лук е, че някои западни изследвания стигат до извода, че лукът може да намали риска от свързаната с възрастта остеопороза. Според швейцарски изследователи съединение в белия лук може да намали загубата на костна маса.

6. За силна имунна система – Лукът ни осигурява важният минерал селен, който стимулира имунната функция, но също така и е мощен антиоксидант. Смята се, че селенът предотвратява прекомерния имунен отговор, който може да има неблагоприятни ефекти.

7. Благоприятства респираторното здраве – Според американско проучване, пациенти с респираторни проблеми като астма и алергичен ринит могат да се възползват от някои плодове и зеленчуци, като лукът е един от тях. Противовъзпалителните свойства на пикантния зеленчук също могат да помогнат за успокояване на респираторни заболявания, особено по време на настинки и грип.

8. За здрави очи – Лукът съдържа сяра, за която е известно, че допринася за подобряване здравето на очите. Той стимулира синтеза на глутатион, който действа като антиоксидант. По-високите нива на глутатион означават намален риск от глаукома, дегенерация на макулата и катаракта, смятат учени.

9. Полезен за оралното здраве – Лукът съдържа съединения на сярата, които помагат за намаляване на бактериите, причиняващи кариес. Зеленчукът също е богат на витамин С, който е важен и за здравето на венците. Също като чесъна, лукът спомага за елиминирането на бактериите в устната кухина, които причиняват лош дъх.

10. Намаляване на оксидативния стрес – Според редица проучвания, редовната консумация на лук може да помогне за намаляване на риска от оксидативен стрес, като по този начин се намалява и рискът от развитието на някои заболявания свързани с него.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share