10 ползи от черешите: Афродизиак, добро сърдечно здраве и още

Имаме безброй причини да обичаме лятото. Една от тях са летните, или в случая по-скоро късните пролетни плодове, на които се наслаждаваме, като черешите. Вкусни, сочни, те имат редица ползи за нашето здраве. Богати са на фосфор, магнезий, витамини К, B6 и други незаменими хранителни елементи, информира az-jenata.bg.

Консумацията на череши се свързва с добро сексуално здраве, намален риск от мускулни крампи, намален риск от диабет тип 2, а също така и:

1. Пречистват организма и черния дроб, бъбреците, като по този начин се подобрява и функционирането на органите.

2. Действат като естествено „болкоуспокояващо“ – За антоцианините в черешите се смята, че намаляват неразположенията, свързани с подагра, мускулни болки, артрит и много други проблеми.

3. Подпомагат храносмилането – Черешите ни осигуряват фибри, които насърчават храносмилането и в същото време могат да предотвратят запека.

4. Спомагат за облекчаване на остеоартрита – Черешите са богати на полифеноли и витамин С, които са естествени противовъзпалителни средства. За консумацията на череши е известно, че помага за контролиране на нивата на пикочна киселина в кръвта и по този начин предотвратява появата на възпаления в тялото, особено в ставите.

5. За здрава коса – Ако искате косата ви да е по-здрава, добавете към менюто си череши. Плодовете съдържат много хранителни вещества като витамини C, B и K, които са от съществено значение за здравината на косата. Високите нива на антиоксиданти в черешите помагат за подобряване на растежа на косата, както и за контролиране на косопада.

6. Повишават имунитета – Мелатонинът е ензим и мощен антиоксидант, който присъства в добри количества в червените череши. Той е отговорен за редица процеси в тялото, като цикъл на съня, репродуктивни процеси, подсилване на имунитета и други.

7. Полезни за здравето на сърцето – Редица западни проучвания показват, че консумацията на плодове е свързана с намален риск от сърдечни заболявания. Черешите са особено полезни в това отношение, тъй като са богати на хранителни вещества и съединения, включително калиеви и полифенолни антиоксиданти, за които е известно, че насърчават сърдечното здраве.

Също така, тези плодове ни осигуряват и мощни полифенолни антиоксиданти, включително антоцианини, флавоноли и катехини, които могат да помогнат да поддържаме здраво сърцето си.

8. Може да подобрят качеството на съня – Според учени, редовната консумация на череши или пресен сок от тях, може да помогне за подобряване на качеството на съня ви. Смята се, че това се дължи на високата концентрация на растителни съединения в плода. Освен това черешите съдържат мелатонин, за който е известно, че помага за регулиране цикъла сън-събуждане.

9. Помагат в контрола на кръвното налягане – Редица западни изследвания са доказали, че консумацията на череши намалява както систоличното, така и диастоличното налягане. Това най-вероятно се дължи на фенолните киселини, открити в тези плодове, които имат вазорелаксантни и антихипертензивни свойства, помагащи за понижаване на кръвното налягане.

10. Повишават настроението – Консумацията на череши се свързва и с подобрено психично здраве. Според изследвания, консумацията на череши може да допринесе за намаляване на нивата на кортизол и следователно на тревожността. Черешите също са свързани с цялостно подобрено настроение.